Vesti

Nova tehnologija kompanije Jaguar Land Rover pomaže pri smanjenju stresa kod vozača!

Vozilo koje reaguje na raspoloženje putnika i vozača

Jaguar Land Rover
1.65KPregleda

Kompanija Jaguar Land Rover kontinuirano radi na istraživanju novih tehnologija veštačke inteligencije. Cilj tog istraživanja je bolje dešifrovanje stanje uma vozača prilikom vožnje. Na taj način bi se prilagodila i podešavanja u kabini, a zarad sveopšte dobrobiti vozača.

Jaguar Land Rover

Ova tehnologija koristi kameru okrenutu prema vozaču. Tu je i biometrijski senzor za praćenje i procenu raspoloženja vozača. Shodno tome se vrši prilagošavanje mnogih funkcija kabine. Tu se pre svega misli na sistem grejanja, ventilaciju i klimatizaciju, medije i na ambijentalno osvetljene. Podešavanja se menjaju u skladu sa izrazom lica vozača što treba da pomogne u eliminaciji stresa. Sprovedena istraživanja ukazuju na to da se 74% vozača svakodnevno oseća iscrpljeno ili preopterećeno.

Sistem za detekciju raspoloženja će koristiti najnovije tehnike veštačke inteligencije. Na taj način bi se automobil stalno prilagođavao nijansama u izrazu lica vozača i automatski primenjivao odgovarajuće postavke. Vremenom će sistem naučiti preferencije vozača i napraviti prilagođavanja baš po meri lica koje upravlja vozilom.

Personalizovana podešavanja mogu uključivati promenu ambijentalnog osvetljenja u umirujuće boje ukoliko sistem detektuje da je vozač pod stresom. Takođe, sistem odabira omiljenu plej listuu ako se prepoznaju znakovi umora ili snižavanje temperature vazduha unutar kabine kao odgovor na zevanje ili druge znake umora.

Jaguar Land Rover

Kompanija Jaguar Land Rover takođe isprobava slične tehnologije namenjene putnicima zadnje klupe. Razlika je u tome što bi kamera za detekciju raspoloženja bila montirana na uzglavlju sedišta. Ukoliko sistem detektuje znake umora, može da zatamni svetla i prozore, Takođe, sistem može da podigne temperaturu vazduha kako bi putnik lakše utonuo u san.

Doktor Stiv Ajli, direktor sektora za medicinska pitanja pri kompaniji Jaguar Land Rover rekao je: “Kako se krećemo ka budućnosti u kojoj se predviđa autonomna vožnja, i dalje ostajemo usredsređeni na vozača i njegove potrebe kao što je to oduvek bio slučaj.”

Novi sistem za detekciju raspoloženja predstavlja samo jednu od niza tehnologija koje kompanija Jaguar Land Rover istražuje kao deo svoje vizije „mirnog utočišta“, sa krajnjim ciljem da se unapredi sveopšte iskustvo vožnje.  Proizvođač isprobava širok spektar mogućnosti za unapređenje dobrobiti vozača i putnika. Sve ove nove tehnologije dizajnirane su da stvore utočište unutar naših luksuznih vozila, kako bi se osiguralo da je putnicima što udobnije, dok istovremeno vozač ostaje jednako oprezan i obazriv, i što je najvažnjije on i dalje drži kontrolu „u svojim rukama“.

Softver za detekciju raspoloženja predstavlja naprednu generaciju JLR-ove postojeće tehnologije za praćenje stanja vozača. Monitor za praćenje stanje vozača, koji može da detektuje da li vozač počinje da se oseća pospano i ukoliko je to slučaj daje rano upozorenje da se napravi pauza, dostupan je na svim Jaguar i Land Rover vozilima.

PR Saopštenje: Jaguar Land Rover

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery