AktuelnoVesti

BMW iX3 nudi 460 km autonomije

1.69KPregleda

Serijski BMW iX3 konačno stupa na scenu

 

Najavljujući planiranu električnu ofanzivu BMW-a za dekadu koja je pred nama, iX3 konačno debituje kao serijski model, nakon što je predstavljen u konceptnoj formi još u aprilu 2018.

 

 

Naravno, nimalo ne iznenađuje što je novajlija praktično kopija koncepta iz Pekinga, od opšteg dizajna pa do karakterističnih aerodinamičnih naplataka, zaduženih za redukovanje otpora vazduha za do pet odsto.

 

 

Ovi „fensi“ točkovi daju dakle svoj doprinos relativno niskom koeficijentu otpora vazduha od 0,29, što je postignuto između ostalog i instalacijom zatvorene maske hladnjaka u vidu „bubrega“ i podvozja kreiranog za uglađeno sprovođenje toka vazduha.

 

 

Naravno, ovaj kompaktni krosover je i dalje baziran na X3 u smislu dizajna, ali počiva 7,5 centimetara niže u poređenju s verzijom opremljenom SUS motorima.

 

 

Kao što je prethodno najavljeno, „srce“ iX3 čini jedan elektromotor, koji snagu šalje na zadnje točkove. Još uvek nema bilo kakvih informacija u vezi s eventualnim tandemom elektromotora i xDrive varijantom.

 

 

 

Što se snage tiče, novajlija raspolaže sa 286 kS (210 kW) i 400 Nm, što mu obezbeđuje sprint do „stotke“ za 6,8 sekundi.

 

 

Bavarska premijum marka želi da istakne da su performanse, što se ubrzanja tiče, u ravni sa X3 30i, ali treba imati u vidu da je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h, da bi se koliko je to moguće sačuvala autonomija.

 

 

Baterija od 80 kWh raspolaže iskoristivim kapacitetom od 74 kWh za domet do 460 kilometara (po WLTP-u). To je više u poređenju s konceptom i nešto više od inicijalnih procena koje je BMW izdao za serijski model.

 

 

Kada nestane „goriva“, podrška u vidu punjača od 150 kW obezbeđuje da se baterija za 34 minuta može napuniti 80 odsto.

 

 

 

BMW je odradio matematiku, tako da nam je pružio info da 10 minuta punjenja u prevodu znači 100 kilometara vožnje, takođe zasnovano na WLTP ciklusu.

 

Tržišno lansiranje je zakazano za kasniji datum ove godine, s tim što će se proizvodnja obavljati u Šenjangu (Kina), u okviru BMW Brilliance Automotive zajedničkog poduhvata.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery