AktuelnoVesti

Budući BMW-ovi modeli će moći da „osećaju“ put

796Pregleda

Ovde govorimo o povratnoj informaciji s asfalta

 

Način na koji „osećamo“ put, jedan je od najvažnijih aspekata vožnje. Reč je o taktilnoj konekciji s voznom podlogom, koja zauzvrat, daje svoj pozitivan doprinos voznim osobinama i omogućava nam da kvalitetnije uživamo u vožnji. BMW-ovi modeli su inače poznati po tome da vozaču pružaju natprosečan odziv, posebno kada je reč o M line i sportski orijentisanim primercima, tako da krilatica „Ultimate driving machine“ nije slučajna.

 

Međutim, to nije dovoljno za bavarsku marku. Da bi unapredio vozne osobine i performanse, BMW ulazi u komercijalno partnerstvo s firmom pod imenom „Tactile Mobility“, vodećeg imena u tehnologiji taktilnog virtuelnog oseta i provajdera podataka u ovoj oblasti.

 

S ovim partnerstvom, BMW-ova vozila i druge marke pod krovom bavarske kompanije, kao što su to Mini i Rolls-Royce, koristiće pionirski softver „Tactile Mobilityja“, što će im pružiti mogućnost da analiziraju voznu površinu pod pneumaticima. Ovo omogućava preciznu detekciju uslova na putu, koji zauzvrat mogu biti iskorišćeni od strane BMW-a u cilju unapređenja menadžmenta funkcija koje se odnose na dinamiku vozila.

 

Softver „Tactile Mobilityja“ koristi ugrađene, nevidljive senzore da bi sakupio i analizirao podatke u vezi sa dinamičkim atributima vozila i puta, što automobilu omogućava da „oseti“ put. S ovim senzorima, podaci u realnom vremenu, kao što je stepen prijanjanja, mogu biti uzeti u obzir, dozvoljavajući podešavanje  ogibljenja i pogona, efikasnosti kočenja i tako dalje. Sve je to deo „DNK vozila“ „Tactile Mobilityja“.

 

S druge strane, „Surface DNA“ nudi dublji uvid u vozno okruženje, da bi se bolje predvideli uslovi na putu ispred. To BMW-u pruža mogućnost da unapred konfiguriše svoja vozila.

 

„Mi smo uzbuđeni što ulazimo u partnerstvo s BMW grupom, čija ćemo buduća pametna i automatizovana vozila opremiti čulom ’dodira’, i demonstrirati komercijalnu održivost tehnologije taktilnog osećaja“, kaže Boaz Mizrahi, suosnivač i glavni tehnolog „Tactile Mobilityja“.

 

Počev od 2021., softver ove kompanije će biti ugrađivan u narednu generaciju BMW-ovih vozila na globalnom planu.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery