AktuelnoVesti

Nemački proizvođači strahuju od zastoja u proizvodnji zbog provere na granicama

1.44KPregleda

Restrikcije na nemačkoj granici s Češkom Republikom donose rizik od prekidanja linija za snabdevanje, što bi moglo da izazove talas prekida u proizvodnji, kaže nemačka asocijacija proizvođača automobila, VDA.

 

Od nedelje, jedino je nemačkim građanima i rezidentima u zemlji dozvoljeno da uđu u Nemačku iz Češke Republike i Tirola u Austriji, što su dve zone u kojima je rašireno više tipova koronavirusa.

 

BMW AG i Volkswagen AG upravljaju fabrikama blizu nemačke granice, koje zavise od snabdevanja komponentama, posebno iz Češke Republike. Uvođenje restrikcija i kašnjenja u isporuci mogu prekinuti linije za snadevanje, što bi zauzvrat moglo da izazove prekidanje proizvodnje u fabrikama. Neke od lokacija, kao što je BMW-ov pogon u Dingolfingu, takođe zapošljavaju radnike koji žive u Češkoj Republici.

 

BMW-ove fabrike su u ponedeljak ujutro uobičajeno operativne, s dovoljno delova na lageru, rekla je portparolka bavarske kompanije. Ona je odbila da kaže da li je kompanija očekuje nestašice ili prekide kasnije u toku ove sedmice.

 

„Pomno pratimo situaciju i nadamo se da delovi mogu bez zastajkivanja da pređu granicu“, izjavio je portparol VDA putem telefonske veze, ističući zabrinutost u vezi s graničnim proverama, koje remete slobodan protok saobraćaja na granici.

 

Postoje izuzeci kada je o kontrolama reč, uključujući one zdravstvene, logističke i kada je reč o sezonskim poljoprivrednim radnicima, rekao je Štefan Majer, zamenik ministra unutrašnjih poslova iz bavarske CSU partije u intervjuu s Deutschlandfunk radiom. Takođe se diskutuje o izuzecima za kompanije koje se oslanjaju na radnike iz Tirola i Češke Republike.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery