AktuelnoVesti

„Katalizator mafija“ mnogo aktivnija zbog porasta cena plemenitih metala

8.82KPregleda

Nije iznenađujuća informacija da gotovo svaki automobil na putevima danas ima katalizator. Zadatak ove komponente je da redukuje negativan uticaj izduvnih gasova na životnu okolinu.

 

Stvar je u tome što ovi uređaji koristi izuzetno vredne metale poput paladijuma, rodijuma i platine. Samim tim, s obzirom na visoku potražnju, njihova cena još više ide u nebesa.

 

 

The New York Times je izvestio, primera radi, da je paladijum pre pet godina vredeo 500 dolara za uncu (28,35 grama), da bi trenutno njegova vrednost „levitirala“ između 2.500 i 3.000 dolara. Zato ne treba da čudi što su lopovi u poslednje vreme postali mnogo zainteresovaniji da svoje „lepljive prste“ stave na automobilske katalizatore. Šta reći kada je rodijum trenutno dostigao cenu od preko 20.000 dolara za uncu.

 

Samim tim, ne treba da čudi formiranje „katalizator mafije“. Nakon gubitka plemenitih metala, neki vozači primenjuju očajničke mere, ne bi li otežali posao kradljivcima.

 

Solucije idu od ispuštanja vazduha u gumama da bi se maksimalno smanjio prostor između poda automobila i tla, do zavarivanja metalne metalnog štita ispod katalizatora. Problem je do te mere uznapredovao da primera radi, u Kaliforniji sada zahtevaju od vlasnika servisa i sličnih delatnosti da fotografišu ili snimaju sve one koji prodaju katalizatore, uz praćenje identifikacionih dokumenata s fotografijama kao i drugih različitih zapisa.

 

 

Jedno od vozila koje je najteže pogođeno ovim problemom je Toyota Prius. Budući da je hibrid, motor s unutrašnjim sagorevanjem se ne koristi konstantno, što za posledicu ima veću koncentraciju plemenitih metala u katalizatoru.

 

Malo je poznata činjenica da je ova skupa komponenta izduvnog sistema neophodna u vozilima još od 1975. (u SAD). Međutim, kada potrebnog metala ponestane, rešenje se lako nameće, a to su – električna vozila.

 

Vrele Gume

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery