970_250_eko
Vesti

Najjača WEC klasa će se zvati “Le Mans Hypercar”

Zvanična odluka

“Le Mans Hypercar”
420Pregleda

Nova, najjača klasa u trkama izdržljivosti (WEC), konačno je dobila ime. Ona će se zvati “Le Mans Hypercar” (LMH).

“Le Mans Hypercar”

Otprilike oko 18 meseci, klasa naslednik LMP1 klase je nazivana “Hypercar” klasa. Međutim, to nije bilo zvanično ime u nijednom trenutnku. Motorsport prenosi da je odluka o novom imenu zvanično donešena u Parizu, početkom ove nedelje. Odluku je donelo veće “FIA Worild Motor Sport”. Uz ime “Le Mans Hypercar” saopštena su u neka pravila koja se tiču ove klase.

Kao što smo već znali, u ovoj klasi će učestvovati hiper automobili koji moraju biti proizvedeni u najmanje 20 primeraka koji su legalni za vožnju po javnim putevima, i to u roku od dve godine od trkačkog debija. Sada je saopšteno i da će svi timovi dobiti neograničen broj milja za testiranje tokom prve godine homologacije. Prema tome, Toyota, Aston Martin i Scuderio Cameron Glickenhaus, koji će prvi ući u ovo takmičenje, imaće neograničeno testiranje za 2021. godinu. Sa druge strane, Peugeot, koji će u takmičenje ući u njegovoj drugoj sezoni, dobiće iste privilegije tek 2022. godine.

Donešeno je još jedno, možda čak i važnije pravilo. Naime, hiper automobili privatnih konstruktora, koji nisu povezani sa automobilskim brendovima, neće moći da se takmiče. Kako se navodi u saopštenju FIA, takmičari moraju prijaviti “homologizovani automobil pod imenom nekog automobilskog brenda”. Jedan od tih privatnika je i ByKolles Racing, koji je već izrazio nameru da učestvuje u WEC trkama u “Le Mans Hypercar” klasi, možda će morati da odustane od tih planova. Definiciju “proizvođača” tek treba da odobri FIA Endurance komisija.

“Le Mans Hypercar”

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery