Vesti

Mobilnost za milione: Nabolji primer – Opel Corsa ,,120 godina’’

120 godina Opelove proizvodnje automobila

Opel Corsa pet generacija
2.76KPregleda

Opel proslavlja 120 godina proizvodnje automobila. Nemački brend ima tradiciju pionirskog napretka u oblasti visoke tehnologije i u brzini kojom one stižu do serijske proizvodnje.

Na taj način mobilnost postaje pristupačna za mnoge i automobili bezbedniji, čistiji, udobniji i praktičniji. Reklamna kampanja povodom 120 godina, ,,Opel. Stvoren u Nemačkoj. Napravljen za svakoga.’’ je zasnovana na ovoj filozofiji. Bilo je to tačno i za prvi Opel – Patentmotorwagen ,,System Lutzmann’’ iz 1899. – kao i za druge modele koji su usledili, od ,,Doktorwagena’’ do ,,Laubfroscha’’ (šumske žabe), P4 i Kadett-a. Danas, ta filozofija važi za Opel Corsu više nego za bilo koji drugi model.  

Opel-System-Lutzmann-Corsa-e-505507

Opel Corsa – prikladna za svakoga

U zavisnosti od verzije modela, Corsa je prikladna za samce, parove kao i za čitave porodice. Tako i nije iznenađenje što ih je proizvedeno više od 13,5 miliona od 1982. godine. ,,Corsa ostaje jedan od naših najbitnijih modela širom Evrope’’, rekao je Havijer Dušemin direktor prodaje.

1986-Opel-Corsa-GT-11495

Standardna oprema specijalnog modela Corse koji se pozicionira iznad ,,Edition’’ varijante uključuje sisteme asistencije kao što su Park Pilot i Tempomat. Udobnost je povećana uz pomoć grejanja sedišta, grejanja volana i podnih obloga od velura. Pored atraktivnih cena, modeli ,,120 godina’’ takođe nude aluminijumske točkove, stilske elemente od hroma, kao i ,,OPEL’’ i ,,120 years’’ oznake na pragovima vrata. Cene za Opel Corsu ,,120 godina’’ u Nemačkoj počinju od 15.440 eura za porezom (Corsa 1.2 sa 51 kW/70 ks i petostepenim manuelnim menjačem: potrošnja goriva, : gradska vožnja 7,4-7,3 l/100 km, otvoreni put 5,0-4,9 l/100 km, kombinovani režim 5,9-5,8 l/100 km, 134-132 g/km CO2) – sa dodatnim paketima opreme razlika u ceni može da dostigne čak €2,540.00.  

Opel-Corsa-special-edition-120-Years-505903

Od 1899. godine: Pogodnost svakodnevne upotrebe tehnologije

Opel Corsa uopšte i posebno Corsa ,,120 godina’’ pokazuju da je suštinska karakteristika brenda da uvek ponudi kupcima više nego što očekuju unutar određene klase vozila. Temelj ovome je postavljen krajem 19. veka sa Opelovim patentnim motornim automobilom ,,System Lutzmann’’. Njegova niska cena već je uključivala dva inovativna noviteta: prvi je bila pneumatska guma, koju je napravio Robert Vilijam Tomson (Robert William Thomson) 1845., ali koja do tada još nije bila našla svoju upotrebnu vrednost u automobilskoj industriji.

Drugi novitet je bilo opciono sedište za dete u malom dvosedu, čiji je motor sa jednim cilindrom i 4 konjske snage razvijao brzinu od 30 km/h. Samo ovaj primer jasno pokazuje šta je bio plan Opela od početka: pogodnost svakodnevne upotrebe tehnologije.    

Puno prostora na maloj platformi

Opel je još jednom ostvario veliki podvig sa malim automobilom 1982. godine. Corsa A je bila dodatak gami, segment ispod Kadetta, koji je do tada postao kompaktni model. Dizajnirana od strane glavnog dizajnera Erharda Šnela (Erhrad Schnell), koji je takođe nacrtao legendarni Opel GT, Corsa dugačka samo 3,62 metra je bila vrlo primećena zahvaljujući lukovima točkova kao kod reli automobila i koeficijentom otpora vazduha od 0,36.

Opel-Corsa-GSi-504890

Corsa je u početku ponuđena kao hečbek sa dvoje vrata i sedan, i kao model sa pet vrata od 1985. godine. Ona je ponovo demonstrirala kako Opel majstorski može da stvori prostor na maloj platformi. GSi verzija sa 100 ks takođe je kombinovala štedljivost sa zabavom. Originalno stvorena kao ulazni model za one sa tankim budžetom, Corsa A je postala bestseler do 1993. sa ukupno prodatih 3,1 milion jedinica.     

Corsa premašuje 14 miliona jedinica i kreće se ka elektro-mobilnosti

Opel danas ostaje usred društva. Kroz celu gamu, brend nudi funkcije koje se češće nalaze u skupljim automobilima. Sada u svojoj petoj generaciji, Corsa je tipična za ovu demokratizaciju mobilnosti. Mala Opelova zvezda ide ka 14 miliona registracija u Evropi.

Sledeća generacija ovog praktičnog modela će biti predstavljena za nekoliko meseci. Pored standardne, biće predstavljena i potpuno električna varijanta. Nova Corsa će nastaviti Opelovu 120 godina staru tradiciju automobilskog inženjeringa i mobilnosti za milione sa značajnim i revolucionarnim novim poglavljem.

PR Saopštenje: Opel

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery