AktuelnoEco GreenVesti

Mercedes-Benz objavio planove vezane za elektrifikaciju

1.14KPregleda

Mercedes-Benz je objavio detalje u vezi s narednim fazama tranzicije ka potpunoj elektrifikaciji, potvrdivši da će vesnik promena, Vision EQXX biti predstavljen 2022.

 

Opisan kao „simbol naše ambicije da kreiramo najefikasniji automobil“, EQXX je zamišljen kao futuristički, ekstremno aerodinamičan koncept, koji zapravo najavljuje šta možemo očekivati od Mercedesa u bliskoj budućnosti.

 

Kao što smo već pisali, prototip bi trebalo da bude kadar da uz jedno punjenje baterija pređe distancu između Pekinga i Šangaja. Nemačka kompanija naglašava da domet nije ostvaren samo jednostavnim instaliranjem veće baterije, kao i da će se jedinica iskorišćena za EQXX pojaviti u „budućem kompaktnom modelu“.

 

Razvojni tim EQXX-a uključuje „stručnjake iz Mercedes-Benzove F1 High Performance Powertrain (HPP) divizije, nagoveštavajući visoke performanse koncepta.

 

Pored detalja vezanih za EQXX, Mercedes je najavio brojne stvari oko ubrzavanja tranzicije ka elektrifikaciji. Od 2022., „trokraka zvezda“ će imati čisto električni model u svakom segmentu, a od 2025., svaki model u prodaji će biti u ponudi i s čisto električnim pogonom. Takođe 2025., nemačka marka lansirati tri posebne, nove EV arhitekture, na kojima će počivati kompletan portfolio: MB.EA za velike putničke automobile i one srednje veličine, AMG.EA za performantne modele i Van.EA za komercijalna vozila.

 

Pored navedenog, nemački gigant planira da izgradi osam novih fabrika baterija širom sveta, od kojih će četiri biti u Evropi, kao i da smanji investicije u motore s unutrašnjim sagorevanjem za 80 odsto do 2026., u poređenju s nivoom iz 2019.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery