AktuelnoTehnologijaVestiZanimljivosti

Mazda razvija holografske kontrolne jedinice koje će zameniti fizičke

1.63KPregleda

Nema šanse da se dugmići u Mazdama pohabaju u budućnosti.

 

SEMA šou se polako privodi kraju. Proizvođači i tjunerske kuće, još jednom su se okupili u Las Vegasu, da bi predstavili sve ono najbolje čime raspolažu u oblasti dizajna, tehnologije i dorade.

 

 

Samo je Ford izveo na štandove 40 fascinantnih koncepata, a s impresivnom flotom je nastupila i Honda. Nissan je još jedan od japanskih proizvođača koji su izazvali veliku pažnju, dok je Mazda izostala. Međutim, to ne znači da ova kultna marka nema čime da se pohvali, naprotiv. Naime, podnesen je zahtev za zaštitu patenta Američkom zavodu za zaštitu patenata povodom prilično fascinantnog sistema. Radi se o interesantnoj inovaciji, koja podrazumeva zamenu fizičkih kontrolnih jedinica virtuelnim.

 

 

U osnovi, ono što je Mazda zamislila je projektor koji može da projektuje holografski prikaz na površini. Kada korisnik stavi prst na virtuelno dugme, senzor u projektoru detektuje promenu u obrascu projektovane slike. Senzor je sposoban da detektuje pravac ka kojem prst dodiruje površinu. Na ovaj način, može da se ubrza promena postavke. Primera radi, ako je info-zabavni sistem podešen na „tiho“, držanje „dugmeta“ koje pokazuje „gore“ uz primenu veće sile nego što je to normalno, omogućava sistemu da prepozna da želite značajno da pojačate zvuk. Isto važi recimo i za klima uređaj.

 

Radi se o zaista sjajnoj ideji, koja bi mogla iz upotrebe da izbaci fizičke komponente i revolucionizuje minimalistički dizajn, ali sigurno je da brojne prepreke tek treba da budu prevaziđene.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery