AktuelnoF1Vesti

Porsche u Formuli 1 od 2026.?

1.58KPregleda

Porsche ozbiljno razmatra ulazak u Formulu 1, ali za sada nije doneta bilo kakva konačna odluka, kaže novi šef Porscheovog odeljenja za auto-moto sport, Tomas Laudenbah.

 

Budući da Formula 1 planira uvođenje novih pravila vezanih za pogonske jedinice od 2026., Porsche i njegova matična kompanija, Volkswagen, postali su zainteresovaniji za dešavanja u „najbržem cirkusu na svetu“.

 

Aktuelni proizvođači F1 motora, Mercedes, Ferrari, Honda i Renault, složili su se da odbace MGU-H ako je to neophodno da Porsche, Audi ili obe marke uđu u Formulu 1.

 

Razgovori su i dalje u toku s Porscheom, koji tek treba da se obaveže, ali novopečeni predsednik motorsport divizije, Laudenbah, kaže da nije tajna da interesovanje postoji.

 

On je za medije izjavio: „Ako pogledate u budućnost uvidite šta proizvođači najavljuju u vezi s učešćem električnih automobila koje planiraju da prodaju u budućnosti, mislim da je veoma važno da Formula 1 napravi pomak ka elekrifikaciji.

 

Jasno je da ne možete napraviti takav format s čisto baterijskim vozilom. To svi znamo. Ipak, električni deo pogonskog sklopa mora imati veći prioritet. To je važno. Kao OEM proizvođač, želite da se dokažete u auto-moto sportu, to mora da bude relevantno za ono što se dešava na drumovima.

 

Koliko znam, FIA je napravila ogroman korak u tom pravcu, što će svakako pomoći. Nije tajna da razmišljamo o Formuli 1 i da imamo ozbiljne razgovore s FIA-om. Ipak, odluka još uvek nije doneta.

 

Koliko znam, mnoge stvari idu u dobrom pravcu u vezi s Formulom 1, koliko je važna elektrifikacija, odnosno električni deo pogonskog sklopa.

 

Želeli bismo da vidimo više standardnih delova u motoru i slobodu kada je reč o električnim komponentama. Mnogi faktori koje sam spomenuo, prema onome što znamo, možda se ostvaruju.

 

Ako pogledate snagu marketinga, bazu fanova, vrednost reklamiranja, Formula 1 je izuzetno dobra u poređenju s drugim serijama, to nije sporno, ali istovremeno morate potrošiti mnogo novca, tako da mislim da je kontrola troškova sasvim na mestu. Rekao bih da je to verovatno najvažnija stvar za proizvođača, da bi imalo smisla da uđe.“

 

Prema izveštajima, Porsche bi mogao da se poveže s Red Bullom, radeći u saradnji s novom divizijom austrijskog tima, zaduženoj za pogonske agregate, s ciljem da kreira novu pogonsku jedinicu za sezonu 2026.

 

Odluka bi mogla biti doneta već ovog meseca na sastanku rukovodilaca Porschea u novembru.

 

Laudenbah je zaključio: „Jedna stvar je jasna, ako se donese takva odluka, ne možete predugo da čekate, jer ako želite da se trkate 2026. morate početi na vreme. Mi smo upravo tu.“

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery