AktuelnoVesti

Mađarska zove Srbe u goste

Leto van Srbije!

888Pregleda

Balaton, banje, Dunav i još mnogo toga – bogata ponuda severnih suseda

 

Dok većina država EU i dalje razmatra do koje mere će i pod kojim uslovima primati državljane Srbije, a ulaz u Grčku nam je od juče zabranjen do 15. jula,  Mađarska se odlučila za drugačiji pristup i otvoreno pozvala srpske turiste u goste.

 

Naime, od liste 14 „bezbednih država“ van granica EU, Mađarska je odlučila da nesmetan ulaz dozvoli građanima Srbije. Nova kampanja Mađarske Turističke Organizacije (MTO) upućena je upravo stanovnicima susednih država, a među njima i Srbima.

 

 

 

Nova kampanja MTO „WOW Hungary“ već se ide na Fejsbuku i Jutjubu, tako da su zaintresovani već mogli da vide atraktivne snimke Budimpešte, Balatona, Pečuja, Segedina i drugih popularnih turističkih destinacija u Mađarskoj u okviru ove nove ponude. Ovom kampanjom MTO poziva putnike iz susednih država da posete Mađarsku, na dan, vikend ili duže.

 

 

Podsetimo, Mađarska je među prvim zemljama koje su Srbiji otvorile granice. Od 25. maja, svih devet graničnih prelaza rade, a Srbi mogu da ulaze u Mađarsku bez karantina.

 

Zanimljivo je da je kampanja „WOW Hungary“ u potpunosti personalizovana. U zavisnosti od mesta boravka i interesovanja putnika, pušta se drugačiji spot. Tako će ljubitelji aktivnog odmora i adrenalina videti spot koji prikazuje uživanje u prirodi ili vodenim sportovima, dok će spot namenjen turistima koji uživaju u welnesu prikazivati banje i spa centre.

 

 

O Mađarskoj

Mađarska je jedna od najposećenijih zemalja Evrope i svakako najpopularnija turistička destinacija u našem okruženju. Sa Budimpeštom („uvek dobra ideja“), koju često nazivaju i Parizom istoka, deset nacionalinh parkova, osam mesta koja je Unesko proglasio svetskom baštinom i oko 1500 termalnih izvora, Mađarska zaista ima bogatu turističku ponudu.

U Mađarskoj ima 98 sertifikovanih banja, a prve se nalaze tik uz srpsko-mađarsku granicu. Na samo nekoliko sati vožnje su gradovi poput Segedina, Đule, Pečuja i, naravno, sama Budimpešta. Pored ovih gradova, srpski turisti rado idu i na Balaton, najveće jezero centralne Evrope, kao i u brojne kupališne komplekse širom Mađarske.

 

Mađarska je dom najvećeg sistema pećina s termalnom vodom, najvećeg bioaktivnog termalnog jezera na svetu Heviz i najveće prirodne stepe u Evropi – Velika mađarska ravnica, u kojoj se nalazi Hajdusoboslo sa najvećim anjskim i spa kompleksom u Evropi, kao i stepa Hortobađ Pusta sa rezervatom divljih konja.

 

Mađarska kuhinja je još jedan od razloga da posetite ovu državu. Pored gulaša i riblje čorbe, Mađari su majstori i u pravljenju kobasica i vina. Pored, nama bliske tradicionalne kuhinje, novi gastronomski pristup znatno je unapredio mađarsko kulinarstvo, pa tako danas Budimpešta ima čak sedam restorana nagrađivanih Mišelinovim zvezdicama. Vinska regija Tokaj, najstarija zatvorena vinska regija na svetu, ubraja se danas u svetsku baštinu. Prema legendi, francuski kralj Luj XIV je vina iz ove regije nazvao „kraljem vina i vinom kraljeva“.

 

Bilo da su u pitanju zdravstveni turizam, uživanje u termalnim vodama, brojni festivali, kulturna dešavanja, aktivni ili vinski turizam, brojne tematske rute, Mađarska je zemlja koja zaista u svim godišnjim dobima ima šta da ponudi turistima.

 

 

Na teritoriji današnje Mađarske rođeni su mnogi velikani srpske kulture, poput Miloša Crnjanskog, Petra Dobrovića ili Kornelija Stankovića na primer. Na dvadesetak kilometara od Budimpešte se nalazi i Sentandreja, gradić- muzej poznat i kao najsevernije mesto u kom su se Srbi naselili. U Sentandreji se i danas nalaze brojni spomenici srpske kulturne baštine, kao što su četiri pravoslavne crkve SPC-a.

 

Svakako više nego jedan dobar razlog da ovog leta posetite naše severne susede i uverite se u bgatu ponudu i lepotu Mađarske. 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery