Vesti

Li Ajakoka preminuo u 94. godini!

Napustila nas je jedna od najuticajnijih ličnosti iz oblasti autoindustrije

Li Ajakoka
1.82KPregleda

Jedan od najinteresantnijih, najuticajnijih i najpoznatijih ljudi iz automobilske industrije, Li Ajakoka, preminuo je u svojoj 94. godini.  

Li Ajakoka

Ajakoka je u krugovima automobilske industrije bio prava legenda, te je teško njegov život i delo sumirati u par paragrafa.

Naime, Li Ajakoka je svoju karijeru počeo u kompaniji Ford, 1946. godine. Iako je u početku bio deo tima koji se bavio inženjeringom, kasnije se prebacio u sektor marketing ai prodaje, gde se snašao savršeno. Upravo su marketing i prodaja postali ono po čemu je on najpoznatiji.

Kakos u godine prolazile, tako je on napredovao u kompaniji Ford. Tako je stigao sve do mesta predsednika kompanije 1970. godine. Na tom putu je učestvovao u mnogim projektima i inicirao je konstrukciju različitih vozila. Jedno od tih vozila je i prvi Mustang. Međutim, njegovo vreme na vrhu kompanije Ford je bilo kratkog veka, te je tu poziciju napustio nakon sukoba sa Henrijom Fordom drugim.

Nakon što je Li Ajakoka otpušten iz kompanije Ford 1978. godine, pridružio se kompaniji Chrysler. U to vreme je ova kompanija bila na ivici bankrota. Međutim, Ajakoka je osigurao zajmove od banaka i održao je kompaniju u životu. Nakon toga je pokrenuo niz uspešnih projekata, uključujući i konstrukciju prvog miniven automobila. Zahvaljujući upravo toj vrsti vozila kompanija se izvukla iz teške situacije. Krajem osamdesetih godina je ova kompanija kupila AMC i njen popularni brend Jeep.

Li Ajakoka

Li Ajakoka je napustio Chrysler 1992. godine, ali je i dalje imao uticaj u kompaniji. Van automobilske industrije je najverovatnije najpoznatiji po tome što je napisao nekoliko knjiga o marketingu, među kojima su i “Gde su nestali lideri?” i “Ajakoka: Autobiografija”.

Njegova smrt je pogodila čitavu autoindustriju, ali će njegova legenda nastaviti da živi.

Li Ajakoka

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery