AktuelnoOnline plusVesti

Leopard 1: juče staro gvožđe, danas vredan kao zlato

11.5KPregleda

Belgijanac godinama kupovao tenkove – došlo njegovih 5 minuta

 

Vest da je Savezna Vlada Republike Nemačke odobrila izvoz nekoliko desetina tenkova tipa Leopard  izazvala je potres na političkom planu ali i pravi cunami u svetu trgovaca oružjem.

 

Na periferiji Tournaija, srednjovekovnog gradića u francuskom govornom području Belgije, nalazi se skroman sivi hangar, jedva sakriven iza ograde.

 

Unutra su parkirani redovi tenkova Leopard 1 nemačke proizvodnje i drugih teških borbenih vozila, iste vrste koja se nalazi visoko na ukrajinskoj listi želja.

 

Hangar pripada belgijskoj odbrambenoj kompaniji OIP i sadrži jednu od najvećih privatnih rezervi oružja u Evropi.

 

 

Mnogi od ovih tenkova ovde stoje godinama. Nadajmo se da je sada vreme da konačno vide neku akciju u Ukrajini. Ovde imamo 50 Leoparda 1. Imamo i 38 nemačkih tenkova Gepard, 112 austrijskih lakih tenkova SK-105 i 100 italijanskih VCC2 i 70 oklopnih nosača M113″, rekao je za Gardijan Fredi Versluis, šef OIP-a.

 

 

Tenk SK-105

 

Ukupno njegova kompanija ima oko 500 oklopnih vozila na zalihama, „verovatno najširi privatni arsenal tenkova u Evropi“, prema Versluisu, koji ima dugu istoriju u vojnom sektoru. 

 

Ovde je sve legalno, držimo se knjiga i imamo sve potrebne dozvole“, rekao je, odbacujući insinuacije da ga to čini trgovcem oružjem.

Versluis je kupio većinu svojih trenutnih zaliha tokom poslednje dve decenije.

 

 

Tenkove je nabavio direktno od evropskih vlada. Od pada Sovjetskog Saveza evropske države su nastojale da zamene neke od teških tenkova iz doba Hladnog rata koji su bili skupi za održavanje lakšim vozilima potrebnim za kraće mirovne misije širom sveta.

Rezove u odbrani ubrzala je ekonomska kriza 2008, a do 2014. godine, kada je Vladimir Putin anektirao Krim, evropska vojna potrošnja dosegla je istorijski nizak nivo.

 

U jednom od većih poslova kupio je 50 tenkova Leopard 1 koje je belgijska vlada stavila van upotrebe 2014. za 37.000 evra po tenku. 

 

To je bila tržišna cena zbog geopolitičke situacije u to vreme. Ali kupovina tih rashodovanih tenkova za nas je bila velika kocka. Veliki, veliki rizik„, rekao je.

 

Dugo nije smeo da ih prodaje 

 

Leopard 1, koji je iz 1960-ih, lakši je i manje moćan od novijih tenkova Leopard 2, od kojih je Nemačka prošle nedelje pristala da pošalje 14 u Ukrajinu.

 

 

 

Godinama Versluis nije mogao da proda Leopard 1 i Gepard jer nemački zakon zahteva odobrenje Berlina za ponovni izvoz njihove vojne opreme. Međutim, prošlonedeljna odluka kancelara Olafa Šolca o Leopardu 2 je otvorila vrata za druge evropske zemlje da slede njihov primer i nove mogućnosti.

 

 

Transporter: M113

 

 

Ruska invazija na Ukrajinu i kasnija zapadna vojna podrška Kijevu već su naveli Versluisa da proda 46 lakih oklopnih vozila M113 Ujedinjenom Kraljevstvu, koje ih je zatim prebacilo u Ukrajinu kao deo vojnog paketa. Belgija, koja više nema tenkova u svom odbrambenom stanju, istražila je mogućnost otkupa Leoparda 1 koje je prodala Versluis.

 

 

Optužbe belgijske ministarke 

 

Ludivine Dedonder, belgijska ministarka odbrane, prošle nedelje je rekla da je započela pregovore s OIP-om, ali je optužila kompaniju da pokušava da ostvari „ogromnu zaradu“ od prodaje.

Razgovori su još u toku, ali neću platiti pola miliona za tenk koji nije ni blizu borbeno spreman„, rekla je Dedonder belgijskim medijima.

 

Versluis je porekao da mu se obratila belgijska vlada i rekao da je teško proceniti cenu za koju bi prodao tenkove.

 

„Nema smisla sada govoriti o cenama jer moramo proveriti stanje svakog rezervoara i šta treba ažurirati“, rekao je.

„Nismo dobrotvorna organizacija“

Naglasio je da bi mogli proći meseci i do milion evra u troškovima obnove svakog tenka kako bi bili spremni za upotrebu u Ukrajini.

„Ovim tenkovima su potrebni novi motor, amortizeri, najnovija radarska tehnologija – popis se nastavlja.“

 

Versluis je rekao da mu se nedavno obratio ukrajinski državni izvoznik i uvoznik oružja u vezi s mogućnošću kupovine njegovih tenkova. Združene snage Ujedinjenog Kraljevstva, grupa koju predvode Britanci i koja se sastoji od 10 severnoevropskih država, takođe su u kontaktu od nemačke objave o svojim Leopardima, rekao je.

 

„Otvoreni smo za sve opcije, ali cena mora biti poštena, mi nismo dobrotvorna organizacija“, zaključio je Versluis.

1 Komentar

  1. Старо гвожђе био, старо гвожђе остао. Украјинци у челичним ковчезима. О Боже.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery