AktuelnoVesti

„Kratka“ verzija Morris Minija 1000 se prodaje na aukciji

4.32KPregleda

Prvobitni Mini je bio dugačak 3.054 milimetra, koliko je tokom šezdesetih godina iznosilo međuosovinsko rastojanje nekih luksuznih drumskih krstarica. Dakle, jasno je da ime nije dobio tek tako.

 

Međutim, među ljubiteljima automobila uvek postoje oni koji hoće „još“. U ovom slučaju nije reč o konjskim snagama, tehnologiji, klirensu, već o smanjenju gabarita. Zašto imati minijaturni Mini kada on može biti još manji, zar ne? Tako je nastao Shorty, automobil kao da je izašao iz crtanog filma, a jedan primerak se prodaje u Engleskoj.

 

 

Koliko je Shorty zapravo manji od standardnog Minija? Nemamo egzaktne mere, ali tu u pomoć uskaču oni koji tvrde da je manje-više 180 milimetra kraći od regularne verzije. Ako je to slučaj, pred nama je automobil dužine 2.870 milimetara, što je manje od međuosovinskog rastojanja nekih velikih SUV/krosovera. Smart ForTwo izgleda masivno naspram ove „kratke“ varijante Minija.

 

 

Da bi Shorty izgledao proporcionalno (donekle), vrata su modifikovana tako da bi bila u skladu s približenim osovinama. Promenjeni su i okviri prozora da bi ispratili oblik krova. Što se enterijera tiče, sve se svodi na vozača i suvozača. „Sedišta“ su zapravo zadnja klupa standardnog modela presečena u sredini za ručicu ručne kočnice.

 

Što se performansi tiče, Shorty koristi isti standardni motor radne zapremine 0,998 litara A serije s 38 ks i 71 Nm. Jasno je da ovaj agregat nikada Mini nije učinio performantnim automobilom, ali s obzirom da mu nedostaje dobar do mase, trebalo bi da može da pojuri nešto brže. Čak ima i tjunirani izduv, da bi sve bilo u skladu s paketom.

 

 

Shorty će se uskoro naći na aukciji, a biće interesantno videti za koju sumu će „otići“ u ruke novog vlasnika.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery