AktuelnoOnline plus

Koji su automobili najviše ostajali u kvaru?

2.87KPregleda

Akumulatori problem br.1

 

 

Kao i svake godine, nemački autoklub (ADAC) je objavio svoju statistiku Službe pomoći na putu, odnosno izvršenih intervencija za prošlu godinu na automobilima koji su stari od 3 do 10 godina.

 

 

Najčešće intervencije u 2022. godini su bile vezene za kvar akumulatora koji je bio problem u 46,2 % slučajeva od ukupno 3.49 miliona kvarova

 

 

 

U prethodnoj 2021, udeo kvarova baterija je bio 46,3 % što predstavlja snažan rast u odnosu na 2019. gde je 41,8 % vozila imalo problem sa akumulatorima. Razlog je lako naći,  pandemija koronavirusa. Zbog nje su automobili više mirovali, što pogubnije utiče na akumulator nego česta vožnja.

 

Teško je odgovoriti zašto se problem neispravnog akumulatora ne popravlja s napretkom tehnologije. Razloga za kvarove može da bude mnogo, a za neke su krivi sami vozači. Ostaviti upaljena svetla, ne zatvoriti pravilno poklopac prtljažnika, voziti samo na kratkim udaljenostima – u tim slučajevima kriv je vlasnik automobila. S druge strane, nedostaci proizvoda, loš kvalitet i neispravno upravljanje električnim sistemom vozila mogu dovesti do problema s akumulatorom i za njih su odgovorni proizvođači.

 

 

Uzrok kvara često zavisi od starosti vozila. Kod mlađih vozila je uopšte malo kvarova i zato manje problema s akumulatorom. Kada vozilo napuni sedam godina, povećava se i osetljivost na kvar baterije. To se obično događa kada akumulator dođe do kraja svog radnog veka.

 

 

Ukupno 132 modela vozila su procenjena u ADAC-ovoj statistici kvarova za 2021.

 

Tipični kvarovi? 

 

Problemi s pumpom za gorivo, na primer, pojavljuju se statistički tek od 10 godina starosti vozila, a zatim postaju sve češći.

 

Problemi s alternatorom kontinuirano rastu od četvrte godine.

 

Senzor radilice počinje da se ozbiljnije kvari od 2010. godišta, dakle kada automobili napune 12 godina i oni nisu u ovoj statistici.

 

Kod svećica ozbiljniji kvarovi se pojavljuju relativno rano (prva registracija 2013./2014.). Problemi s recirkulacijom izduvnih gasova se češće javljaju u periodu od 2007.

 

Uglavnom, uz akumulator, vozači će potražiti pomoć na putu zbog kvara na motoru ili menadžmentu motora (15,5 posto), problemima s karoserijom, upravljanjem, kočnicama, oslanjanjem ili menjačem (14,8 posto), elektronikom (10,3 posto), gumama (7 posto), sistemom pumpe goriva (3,1 posto)…

 

 

U rasponu od 3 do 10 godina starosti najpouzdanijim su se pokazali Toyota Aygo, Audi A1, Renault Captur, Mini, Suzuki Vitara (od 2019. Do 2016. Godišta), Audi Q3, BMW serije 1, BMW X1, Audi A4, Audi A5, Audi Q5, BMW serije 3, BMW serije 3 coupe, BMW X3, Audi A6 i BMW serije 5.

 

 

Pomenimo još neka vozila, Dacia Sandero je dobila vrlo dobre ocene u svim godištima (što je, takođe, veliki uspeh), vrlo dobar je i Volkswagen Polo, a samo je 2012. Godište imalo ocenu ispod vrlo dobrog.

 

 

Dacia Duster ima uglavnom ocene dobar, a 2013. hodište ocenu odličan.

 

Mercedes-Benz B klasa je vrlo dobra u svim godištima. Mitsubishi ASX je, takođe, odličan i vrlo dobar. Seat Leon je u svim godištima vrlo dobar. Volkswagen Golf je vrlo dobar, osim 2012. Kada je – dobar. Kia Ceed se kreće od ocene loše (2012. Godište) do ocene vrlo dobar (2019. Godište). Mazda CX-5 je vrlo dobra, osim 2013. Godišta kada je dobra.

 

 

Škoda Octavia je vrlo dobra, osim 2013. i 2012, kada je dobila ocenu  dobar.

 

Modeli koji se nisu proslavili, odnosno nemaju spektakularne rezultate su Smart Forfour, Hyundai i20, Renault Clio, Toyota CH-R, Toyota Corolla, Ford S-Max, Opel Insignia i Volkswagen Sharan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery