AktuelnoEco GreenVesti

Kia EV6 pristiže s interesantnim dizajnom ali i dobrim performansama (VIDEO)

1.62KPregleda

Reč je o prvom modelu kompanije koji je „od glave do pete“ razvijen kao čisto električni automobil.

 

Hyundai je inaugurisao E-GMP platformu namenjenu električnim automobilima pre par nedelja s Ioniqom 5, a sada je sestrinska Kia na putu da skine veo s EV6, koji koristi istu arhitekturu. Model nulte emisije je prvi elektromobil korejske marke koji će usvojiti najnoviji dizajnerski jezik i novu nomenklaturu, koja će biti iskorišćena za buduće električne automobile, od najmanjeg EV1 do velikog EV9.

 

 

U redu, ali šta je zapravo EV6? Baš kao i Ioniq 5, dolazi u formi krosovera, i to inspirisanog Imagine konceptom iz 2019. Ne liči ni na jedan drugi proizvod iz Kijine „ergele“ i ima kratke prepuste tipične za električne automobile.

 

U „tizer“ videu možemo da vidimo sekvencijalna LED svetla napred i nazad, koja „igraju“ svaki put kada se zaključa ili otključa vozilo, što smo već videli kod nekih nemačkih automobila. Bezbedno je pretpostaviti da novi električni krosover izlgleda potpuno durgačije u odnosu na Ioniq 5, bez obzira što ova dva automobila dele dobar deo hardvera.

 

 

Što se tiče tehničkih specifikacija, domet iznosi petstotinak kilometara, i mada još uvek nije jasno o kojem testnom ciklusu se radi, najverovatnije je u pitanju WLTP. Biće potrebno samo 18 minuta da se baterija napuni od 10 do 80 odsto, baš kao i u slučaju Ioniqa. Ko je u žurbi, za četiri minuta će moći da dopuni bateriju za 100 kilometara vožnje.

 

Entuzijasti će možda zameriti odsustvo „uzbuđenja“, ali korejski električni krosover je zapravo odličan po pitanju performansi, jer do 100 km/h može da ubrza za nešto više od tri i po sekunde, što je interesantno, budući da najmoćniji Ioniq 5 istu radnju obavlja za 5,2 sekunde.

 

 

Poznato je da električni automobili ne blistaju po pitanju maksimalne brzine, pa tako stvari stoje i s EV6, mada je prilično izvesno da je više sportski nastrojen od Hyundaijeve verzije, koja može da pojuri do 185 km/h bez obzira na konfiguraciju.

 

Kia će zvanično predstaviti EV6 u prvom kvartalu 2021. dok će prodaja započeti u leto. Očekuje se da električni Genesis GV60 na istoj E-GMP platformi debituje pre kraja godine, kao premijum predstavnik u okviru korejskog električnog „trilinga“.

 

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery