Vesti

Jaguar XE SV Project 8 postavio novi rekord na Nirburgringu!

Bolji od samog sebe

Jaguar XE SV Project 8
920Pregleda

Jaguar XE SV Project 8 je ponovo postavio rekord za najbrži serijski sedan na legendarnoj nemačkoj stazi Nirburgring. Naime, on je oborio sopstveni rekord koji je postavio u novembru 2017. godine. Ovoga put krug na Nordsšlajfeu je završio za samo 7 minuta i 18,361 sekundi.

Jaguar XE SV Project 8

Brtinaski proizvođač automobila se sa modelom Jaguar XE SV Project 8 po po prvi put uputio ka Nirburgringu u novembru 2017. godine. Tada je ovaj model krug završio za impresivnih 7 minuta i 21,23 sekundi.

Ovoga puta za volanom automobila je bio Vinsent Radermiker. Automobil je postaviljen na Michelin Pilot Sport Cup 2 R pneumatike, koji su legalni za javne puteve. Takođe, automobil koji je sada postavio rekord je opremljen Track paketom opreme. Vožen je u „track“ režimu, a prednji spliter i zadnji spojler su podešeni da generišu maksimalnu silu prijanjanja (downforce).

“Originalni rekord na Nirburgringu koji je postavio Jaguar XE SV Project 8 je bio dokaz ekstremnih performansi najbržeg serijskog sedan modela na svetu. Međutim, SV tim ima takmičarski mentalitet i znali smo da Project 8 može i bolje od toga“, rekao je Džamal Hamedi.

Srce ručno sklopljenog Jaguar XE SV Project 8 modela je petolitarski V8 sa kompresorom. Taj agregat razvija 592 KS i povezan je sa osmostepenim automatskim menjačem preko koga se snaga šalje zadnjim točkovima. U zvaničnim podacima kompanije Jaguar se navodi da XE SV Project 8 iz mesta do 96 km/h ubrzava za samo 3,3 sekundi. Maksimalna brzina koju on postiže je 321 km/h.

Jaguar će proizvesti svega 300 primeraka ovog modela, a proizvodnja bi trebalo da bude okončana ove godine.

Jaguar XE SV Project 8

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery