970_250_eko
AktuelnoVesti

Jaguar Land Rover traži blokadu uvoza modela VW grupe u SAD

1.12KPregleda

Jaguar Land Rover Automotive Plc je u utorak podneo zahtev za blokiranje uvoza SUV modela Porschea, Lamborghinija, Audija i Volkswagena u SAD. Naime, britanski proizvođač smatra da VW koristi njegovu patentiranu Terrain Response tehnologiju bez dozvole.

 

Jaguar Land Rover, koji je u posedu Tata Motorsa Ltd., kaže u podnesku Međunarodnoj trgovinskoj komisiji u SAD, da dotična tehnologija pomaže vožnji „na širokom spektru površina“, kao i da je ključan detalj u Jaguar F-Paceu i Land Rover Discoveryju.

 

 

„JLR želi da zaštiti sebe i svoje poslovanje u SAD od kompanija koje su implementirale proizvode koji krše autorska prava za američko tržište, i koji bez dozvole JLR-a koriste tehnologiju koju je razvio JLR, koja je zaštićena patentom“, rekao je u podnesku Jaguarov advokat, Metju Mur.

 

Predstavnici Volkswagena nisu odmah odgovorili na elektronska pisma u kojima se traži komentar vezan za žalbe.

 

Jaguar želi da blokira uvoz Porsche Cayennea, Lamborghini Urusa, Audija Q8, Q7, Q5, Q6 Allroad i e-tron modela, kao i VW Tiguana. Kompanija takođe navodi da postoji mnogo drugih modela u premijum SUV/krosover segmentu, koji bi mogli da zadovolje zahteve američkog tržišta ukoliko se modelima VW grupe zabrani uvoz.

 

 

Što se Porschea i Audija tiče, veliki deo njihovog profita VW koristi za finansiranje razvoja tehnologija u oblasti električnih vozila, tehnologija autonomne vožnje i drugih inovacija.

 

Pored četiri navedene marke, Volkswagen grupa poseduje i druga luksuzna imena, uključujući Bentley i Bugatti.

 

Međunarodna trgovinska komisija je nezavisna, kvazi-sudska agencija, koja istražuje žalbe vezane za nepoštenu praksu u trgovini, kao što je kršenje prava na patent. Ona ne može da kažnjava, ali može da blokira ulazak spornih proizvoda u SAD. Vlasnici patenata i poslovnih tajni, često joj se obraćaju jer može da reaguje brže od federalnih okružnih sudova, u kojima istraga obično traje od 15 do 18 meseci.

 

Međutim, Jaguar je ipak pokrenuo tužbe protiv dotičnih kompanija u saveznim sudovima u Delaveru i Nju Džersiju, tražeći novčanu kompenzaciju za korišćenje sporne tehnologije. Ovakvi slučajevi se obično obustavljaju kada trgovinska komisija lansira sopstvenu istragu.

 

Vrele Gume

Izvor: Bloomberg

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery