AktuelnoVesti

Jaguar E-Type restomod

Jaguar E-Type
2.4KPregleda

Na današnji dan pre 60 godina rođena je jedna od najvećih automobilskih legendi svih vremena – Jaguar E-Type

 

Danas, 15. marta, navršava se tačno 60 godina od promocije modela Jaguar E-Type na salonu automobila u Ženevi 1961. godine.  Ovaj jubilej kompanija Jaguar Land Rover obeležiće restmod serijom šest kupea i šest kabrileta.

Za jubilarno izdanje u Jaguaru su spremili  dve posebne boje karoserije za koje tvrde da se neće naći ni na jednom drugom modelu. Kabinski prostor je vizuelni povratak u šezdesete, pri čemu su infotejment, satelitska navigacija i bluetooth vešto sakriveni na prvi pogled. Ne poseduje elektropodizače stakala, jer to jednostvno nije u retro stilu ovog automobila.

Legenda kaže da 24 sata uoči promocije u Ženevi, u Jaguaru nisu imali spreman automobil.  Prvi primerak Jaguar E-Type kupea  bukvalno je dovezen pod punim gasom u Ženevu diretkno sa proizvodne trake, stigavši na štand samo nekoliko minuta pre početka prezentacije.  Kabriolet je na isti način pristigao dan kasnije. U sećanje na te dane, centralnu konzolu kupea krasi ugravirana rečenica “Mislio sam da nikada nećete stići”, koju je osnivač kompanije Sir William Lyons rekao vozaču koji je dopremio kupe . Na kabrioletu je drugi Lajonsov citat: “Ostavite sve i doterajte kabrilet ovamo”.

 

 

Jubilarna edicija ispod haube ima 3.8 litarski redni šestocilindarski motor koji na zadnje točkove šalje 265 konjskih snaga. Petostepeni manuelni menjač  osavremenjen je sa kraćim prenosnim odnosima.

Cena fabrički resturiranog modela Jaguar E-Type saopštava se samo ozbiljnim kupcima, ali se procenjue da je preko 300.000 evra koliko inače staju vrhunski rest mod primerci.  Štos je u tome što morate da kupite dva automobila, odnosno oba primerka. Dakle, otprilike milion evra.

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery