AktuelnoVesti

U razvoju prvi svetski voz koji koristi gravitacionu energiju

1.89KPregleda

U okviru globalnih napora da se dekarbonizuju svi industrijski sektori, dve velike kompanije sada udružuju snage u cilju razvoja prvog svetskog Infinity voza, baterijsko-električnog vozila koje koristi gravitacionu energiju u cilju dopunjavanja baterija.

 

Još u januaru, jedna od najvećih rudarskih grupacija u svetu koje se bave vađenjem rude gvožđa, najavila je nameru da pripoji Williams Advance Engineering (WAE), firmu sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja se bavi inženjeringom i proizvodnjom baterija, koju je osnovao čuveni F1 tim. Radi se o Fortescue Metals grupaciji iz Australije, koja je kupila WAE za 222 miliona dolara. Ova transakcija je nedavno finalizovana, a umešane strane su već najavile prvi projekat: prvi Infinity voz na svetu.

 

Da budemo precizniji, radi se vozilu za prevoz rude gvožđa, koje koristi regenerišuće baterije. One se pune uz pomoć gravitacione energije tokom sekcija kojima se voz kreće nizbrdo, kako objašnjava Fortescue. Kompanija je takođe najavila da će investirati oko 50 miliona dolara u naredne dve godine  u istraživanja i razvoj vezane za Infinity voz.

 

S potencijalom da bude najefikasnija baterijska lokomotiva na svetu, Infinity Train će eliminisati potrebu za instalacijom infrastrukture za proizvodnju obnovljive energije i punjenje. To će ga učiniti kapitalo efikasnim rešenjem za oslobađanje od dizela i emisije iz Fortescueovih železničkih operacija.

 

WAE će nastaviti da se fokusira na proizvodnju visokoperformantnih baterija i elektrifikacionih sistema, i radiće rame uz rame s Fortescueom u ostvarivanju zajedničkog cilja, a on je borba protiv klimatskih promena uz pomoć razvoja novih, čistijih tehnologija. Australijska rudarska kompanija je objavila da ima za cilj da dostigne neto nultu emisiju do 2030.

 

Infinity voz će se pridružiti „zelenoj“ floti Fortescuea, koja je u razvoju. Ekološki projekti Fortescu Future Industries divizije, uključuju rad na prvom svetskom brodu koji će biti pogonjen amonijakom.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery