AktuelnoVesti

Volkwagen izgubio gotovo 4.000 automobila koji su završili na dnu okeana

11.6KPregleda

Volkswagen je izgubio sve nade u vezi s potencijalnim spasavanjem 4.000 automobila na Felicity Ace transportnom brodu, koji je potonuo blizu portugalske obale.

 

Plovilo je zahvatila vatra, koja je započela pre dve nedelje, dok je bilo na putu za SAD. Uprkos naporima da bude odvučen na bezbedno mesto, brod je juče potonuo.

 

Automobilski svet je bio u šoku 16. februara, kada su izbile vesti o Felicity Ace transporteru automobila, koji je zahvaćen vatrom unutar kargo prostora. Napušten od strane posade, brod je nastavio da gori danima, s minimalnom nadom da će spasilački timovi ugasiti požar. Mnogi prisutni automobili su posedovali električni pogon, što znači da su posedovali litijum-jonske baterije, koje su poznate po tome da ih je veoma teško ugasiti u slučaju požara.

 

 

Nedelju dana kasnije, činilo se da je vatra ugašena, tako da se očekivalo da će se spasilački timovi spustiti na brod radi procene štete. Međutim, to se nije desilo, jer su nemirno more i snažni talasi nagnuli plovilo za 45 stepeni, tako da je Felicity Ace konačno potonuo na dno okeana, 220 nautičkih milja daleko od obale Azorskih ostrva, zajedno s 4.000 automobila.

 

„Vreme je bilo prilično nezgodno“, kaže Pet Adamson, portparol MOL Ship Managementa, jedinice Mitsui OSK Linesa. „Zatim je brod potonuo, što je bilo iznenađenje.“

 

Felicity Ace je preuzeo gotovo 4.000 automobila iz nemačke luke Emden, i uputio se ka Roud Ajlendu. većina vozila je bila marke Audi, ali je bilo i Volkswagena, Porschea, Bentleyja i Lamborghinija. Po dileru i Volkswagenovim izvorima, bilo je oko 1.900 Audija, 1.100 Porschea, 500 VW-a, 189 Bentleyja i 85 Lamborghinija. Neki su pripadali finalnim ograničenim edicijama Lamborghini Aventador Ultimae, i ne mogu biti zamenjeni.

 

Volkswagen je za sada bez komentara. Nemačka kompanija se nadala da će bar neki automobili moći da budu sačuvani, ali su sve nade potonule zajedno s brodom. Firma za modeliranje rizika, Russell Group, procenila je da će ovaj incident koštati proizvođača automobila najmanje 155 miliona dolara. Na brodu je bilo robe vredne 438 miliona dolara, od čega se 401 milion odnosio na automobile.

 

Vrele Gume

 

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery