AktuelnoEco GreenVesti

Hyperion XP-1 na ulicama Las Vegasa

1.39KPregleda

Moderni hiperautomobili su dostigli takav nivo performansi da su na ivici da budu (pre)opasni, ali očigledno da nema zaustavljanja na postignutom

 

 

Dok ovom scenom i dalje dominiraju mašine koje gutaju benzin, one s alternativnim pogonom su sve brojnije i polako osvajaju teritoriju. Tu su Rimac C_Two, željno iščekivani Tesla Roadster i fascinantni Lotus Evija. Ipak, tu je još jedan rival, i to pogonjen vodonikom.

 

Hyperion XP-1, koji je debitovao prošle godine, nedavno se pojavio na virtuelnom CES 2021., a oficijelno je spažen kako krstari Las Vegasom.

 

 

Građanin prestonice kocke mogli da uživaju u nesvakidašnjem prizoru kada se pojavio XP-1, koji se uputio u pustinju Nevada, verovatno radi malo „razgibavanja“. Hyperion je prilično štur što se tiče ovog događaja, tako nema ni kratkih video klipova vezanih za dotičnu vožnju. Biće interesantno videti kakve će biti realne performanse ovog automobila, jer krasi ga zaista impresivna tehnologija, uključujući i pogonski sklop s nultom emisijom, koji koristi nove sisteme koje je razvila NASA. Kompanija je plasirala neke veoma smele tvrdnje, poput onih da će XP-1 po performansama nadmašiti modele kao što je Bugatti Chiron.

 

 

Hyperion tvrdi da sprint iz stanja mirovanja do 100 km/h traje 2,2 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi preko 355 km/h, uz (teoretski) neverovatnu autonomiju od 1635 kilometara zahvaljujući visokoefikasnim gorivnim ćelijama. Očekuje se da s prodajom krene sledeće godine, ali cena još uvek nije poznata, dok problem sa stanicama za punjenje ostaje aktuelan.

 

 

Vrele Gume

Izvor: Dekarbonizacija Motora No.1

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery