AktuelnoVesti

Haotična situacija u Nissanu

4.82KPregleda

Ozbiljna kriza i finansijski gubitak u Nissanu izazvali skandal na sastanku deoničara

Nagli odlazak Karlosa Gona, „večitog“ direktora Nissana koji je u Japanu uhapšen zbog navodnih pronevera, pa pobegao u Liban, zadao je bolan finansijski udarac njegovim vlasnicima.

Iako je od zvaničnika Nissana Gon smenjen zbog navodno nezakonitih radnji i lošeg poslovanja, on je od starta afere tvrdio da mu je sve smešteno, kako bi se Nissanom „mekše“ rukovodilo. 

Kako bilo, prvi rezultati odlaska Karlosa Gona sa mesta gen.direktora Nissana i prvog čoveka Renault-Nissan-Mitsubishi grupacije idu putem ozbiljnog skandala. Ovog puta, akteri su nezadovoljni šerholderi, odnosno deoničari.

U centrali Nissan Motor Co u Tokiju pre dva dana održan je vanredni sastanak šerholdera i aktuelne uprave ove kompanije.

Tema samo jedna, „gde su naše pare“?

Posle 11 godina Nissan je napravio ozbiljan gubitak, a deoničari su ostali praznih šaka, tačnije bez dividendi!

Pljuštala su nezgodna pitanja. Naravno, sadašnja direktorska garnitura još nema rešenje ali ima izgovor, jer po njima za sve je kriva prethodna vlast.

Fakti kažu, Nissan ima ogroman pad prodaje i prihoda u 2019. a vrednost akcija se posle skandala sa Gonom strmeknula na najnižu tačku u poslednjoj deceniji.

Mada, valjalo bi se prisetiti da Nissanu ovo stanje nije nepoznato. Gon je upravo i došao na čelo Nissana pre desetak godina da bi ga izvadio iz „bule“, što je i uspeo.

Novi šef Makoto Uchida se izvinio šerholderima za sve propuste i obećao da će  pozitivno rešiti nastale probleme. Po njegovim rečima, plan restrukturiranja će biti predstavljen u maju.

Šerholderi zamalo da su ga izbacili naglavačke iz sale za sastanke, tražeći do maja ne plan već sanaciju gubitaka, što je i poslednji rok novom direktoru, pre nego što mu pokažu vrata.

Biće ovde zanimljivih dešavanja, a naslućuje se da bi i proterani Karlos Gon imao dosta toga za reći… Jednog dana iz izbeglištva!

Lidija Piroški

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery