Online plus

Filmovi za ljubitelje automobila

2.8KPregleda

Ako volite dobre automobile i filmove, ovo je dobitna kombinacija

Predstavljamo vam nekoliko filmova u kojima automobili tumače glavne uloge

Volite dobre automobile, ove filmove morate pogledati!

1. Gran Torino (2008)
Režiser filma je jedna od najvećih holivudskih legendi Klint Istvud, koji takođe tumači i glavnu ulogu. Volt Kovalski, udovac, tvrdoglavi i mrzovoljni veteran Korejskog rata, je jedini rođeni amerikanac (sa poljskim poreklom) pun predrasuda prema pripadnicima drugih rasa i nacionalnosti, a koji živi u kraju u kom se masovno doseljavaju imigranti.

Takođe, u njegovom komšiluku lokalne bande stvaraju veliki broj problema. Naime, nakon povratka iz rata, Valt je radio za Fordovu fabriku automobila. Jedne noći jedan od njegovih komšija, maloletni azijat, pokuša da ukrade njegov voljeni automobil – Ford Gran Torino Sport iz 1972. godine koji je Volt čuvao u savršenom stanju. Taj tip automobila je jedan od oko 92.000 koliko ih je proizvedeno i pokreće ga V8 motor.

Gran Torino je savršen za ovaj film, jer je kao i glavni lik, iz nekog drugog vremena, zamrznut u svetu koji se brzo menja. Iako njihovo prijateljstvo nije počelo baš na najbolji način, Volt se na neki način veže za mladića i shvata da ima više zajedničkog sa njim i njegovom porodicom nego sa rođenim sinovima koji samo žele da ga strpaju u starački dom.

2. Mad Max (1979)
Kada je reč o automobilima, Australijanci kao i Amerikanci žele što više snage. Naime, u prvom delu filma iz 1979. godine u kom glavnu ulogu tumači Mel Gibson, pojavljuje se i sjajni Ford Falcon XB GT kojeg pokreće V8 motor i koji je napravljen samo za australijsko tržište.. Za potrebe filma on je prerađen i nazvan je “Presretač”. Najupadljiviji detalj je super punjač koji je virio iz haube, a koji je zapravo bio lažan.

Režiser filma je Džordž Miler, a priča je smeštena u Australiju. Zemlja je puna puteva koji povezuju naselja i gradove. Isti putevi su dom mnogim bandama i odmetnicima. MFP, policijska jedinica koja patrolira tim putevima je i jedina koja im se suprostavlja. Jedna potera za odmetnikom po imenu Najtrajder će promeniti sve za policajce koji su učestvovali u istoj, a posebno za zvezdu jedinice, Maksa.

Nakon što je ovaj film postigao veliki uspeh i doneo slavu Melu Gibsonu, izašla su još dva dela koja su skoro jednako dobra. Međutim, 36 godina kasnije, 2015. godine, Miler je režirao još jedan film o drumskom ratniku, pod nazivom Mad Max: Fury Road, u kojem glavne uloge tumače Tom Hardi i Šarliz Teron i koji je postigao veći uspeh nego prethodna tri dela.

3. Gone In 60 Seconds (2000)
Kada je reč o prvom filmu, iz 1974. godine, on nije film koji će vas oduševiti, ali ima jednu od najlegendarnijih i najdužih scena jurnjave u filmskoj istoriji, koja traje 40 minuta. Inače, ceo film traje 105 minuta, pa se može reći da ta scena traje više od trećine filma. Takođe, u filmu se pojavljuje i Elenor, Ford Mustang 1971 Sportsroof, koji možda nije lep kao Mustang iz rimejka, ali i dalje izgleda dosta snažno i lepo, i jedini je automobil čije se ime, poput imena glumaca pojavljuje na kraju filma, pored uloge koju tumače.

Međutim, rimejk iz 2000. godine, u kome glavne uloge tumače Nikolas Kejdž i Anđelina Žoli, je film koji možete pogledati prvenstveno zbog retkih automobila koji se u njemu pojavljuju. Nikolas Kejdž je bivši kradljivac automobila, čiji brat upada u nevolju zato što kreće njegovim stopama. Kako bi spasio svog brata, odluči da još jednom, sa svojom starom ekipom, za jednu noć ukrade 50 automobila, taman onoliko koliko je potrebno da bi njegov brat bio oslobođen. Lista automobila koje treba da ukradu je dugačka i puna retkih i skupih automobila, ali jedan od njih zaslužuje posebnu pažnju. Reč je o Elenor, odnosno Shelby Mustang GT500 koji je imao 535 konjskih snaga.

4. Taxi (1998)
Francuska akciona komedija iz 1998. Godine, za koju je scenario pisao Luk Beson, je postala jedan od najpopularnijih evropskih filmova o automobilima, na osnovu koje je snimljen i holivudski rimejk, kao i serija u američkoj produkciji.

Glavne uloge u ovom filmu tumače Semi Naseri, vozač taksija i poznavalac automobila i Frederik Difental, policajac koji nema vozačku dozvolu i stalno upada u nevolje. Kada je reč o automobilima u ovom filmi, glavna uloga je pripala belom Peugeotu 406 iz 1997. Godine koji od običnog taksija postaje pravi trkački automobil. Nasuprot njega, ulogu neprijatelja su preuzeli tri Mercedes-Benz 500E kojeg voze, naravno, Nemci, neuhvatljivi pljačkaši banaka. Ovaj film ima još tri nastavaka sa istim glumcima, i svi su podjednako zabavni.

5. Fast and Furious saga
Kada je reč o ovom filmskom serijalu, sigurno nema ljubitelja automobila, akcije, adrenalina i brze vožnje koji nije pogledao svih, sada već, osam delova. Još od kada se prvi deo serijala pojavio u bioskopima, pre 16 godina, doživeo je veliki uspeh. A kako i ne bi, kada je u njemu pored dobre priče, snažnih i šarmantnih likova, ubačen i veliki broj različitih autmobila, trka i akcije.

Do ovog filma je važilo pravilo da svaki naredni deo donosi manju zaradu, međutim, kako su godine prolazile, “Paklene ulice” su postajale sve popularnije. Svaki novi deo filma je rekordno brzo obarao popularnost prethodnika. Glavne uloge u prvom delu serijala su tumačili Vin Dizel i tragično preminuli Pol Voker, Mišel Rodrigez i Džordana Bruster. Vremenom su se originalnoj postavi glumaca priključili još i Dvejn Džonson, Tajriz Gibson, Ludacris, Kurt Rasel, a sada i oskarovka Šarliz Teron. Tokom snimanja ove sage, smenjivali su se brojni automobili kao što su: Dodge Charger iz 1970, kojeg vozi Dominik Toreto, lik kojeg tumači Vin Dizel, i koji je definitivno obeleležio ovaj serijal, zatim, Nissan R34 Skyline GT-R kojeg je vozio Brajan Okonor (Pol Voker), Toyota Supra Turbo MkIV, W Motors Lykan HyperSport, Koenigsegg CCX-R, Dodge Challenger, Mitsubishi Eclipse i mnogi drugi. Svakako, ovaj film je prava poslastica za ljubitelje četvorotočkaša.

Autor: Saša Stanković

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery