970_250_eko
Online plus

Polovni automobili u 2017.

699Pregleda

Polovnjaci su zakon

Prodatih i registrovanih preko 26.000 polovnjaka na našem tržištu od početka ove godine najavljuje da se talas uvoza polovnjakа ne smiruje ali i potvrđuje dve stvari: 1. Ekonominja Srbije je daleko od oporavka 2. Žena može biti sa sela, ali automobil i to polovan (uglavnom) mora biti iz Nemačke ili Francuske

Polovnjaci vladaju Srbijom. Golf najtraženiji

Može se reći da već decenijama čekamo pravu, pouzdanu i sasvim tačnu statistiku prodaje novih i polovnih automobila u Srbiji. Zahvaljujući našem istraživačkom partneru agenciji “Smart+Research” imali smo mogućnost da do detalja sagledamo prodaju novi automobila u Srbiji od početka godine.

Prodatih i registrovanih 5.741 noviх automobila tokom 2017. godine ne ulivaju nadu u mnogo bolje dane na tržištu novih putničkih i lakih komercijalnih vozila. Od ovog broja, čak 2/3 pripadaju pravnim licima ili firmama, dok svega 1/3 završi u rukama privatnih lica. Ovu ekonomsku “nepravdu” ispravljaju polovnjaci iz uvoza.

Prema zvaničnoj statisticu MUP-a od početka godine u Srbiji je novoregistrovano 26.715 korištenih automobila. Dakle bezmalo pet polovnjaka dolazi na jedan novi automobil. Po ovom odnosu Srbija je evropski, a možda i svetski šampion.

Nemački brendovi su najpopularniji
Prema ovim zvaničnim pokazateljima, najpopularniji brend polovnjaka je Volkswagen (16,01% tržišta). Sa dosta zaostatka ga prati Opel (12,65%) dok iznenađujuće dobro се kotiraju Francuzi. U konkurenciji galskih petlova najbolji je Peugeot 11,03% tržišta, Renault je za jedan procenat slabiji dok se i Citroen sa 7,01% tržišta vrlo visoko kotira na šestom meсtu.

Među njih se ubacio Fiat kao peti. Populrnost Francuza i Fiata se može tumačiti ne toliko njihovim kvalitetom već povoljnom cenom budući da ti brendovi imaju veliki pad vrednosti, pa su samim tim u nabavci i mnogo jeftiniji od nemačkih pandana.

Krilatica “Bolje Mercedes star deset godina nego novi Fiat ili Kia” ima kod nas i svoju statističku potporu. U prva tri meseca ove godine Audi, Mercedes i BMW osvojili su gotovo 14% tržišta polovnjaka u Srbiji.

Golf ubedljiv
Kako se moglo i pretpostaviti, na našim prostorima VW Golf bar kada su u pitanju polovnjaci nema konkurenciju. Ubedljivo je prvi sa 6,52% tržišta. Međutim Renault Megane se ubacio između velike nemačke trojke.

 

 

 

 

 

Dizel je dizel
Kada je u pitanju vrsta goriva koju koriste registrovani polovnjaci u 2017. dizel nema konkurenciju. Očigledno da naš kupac više veruje u kvalitet i ekonomičnost naftaša.

 

 

 

Što se tiče snage i zapremine agregata, najviše novo registrovanih polovnih vozila su u kategoriji od 71 do 80 KW, dok je najpopularnija zapremina ona od okruglo dve litre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Što dalje od Beograda polovnjaci su sve popularniji
Za razliku od statistike novih vozila u 2017. po kojoj se u Beogradu registrovalo gotovo njih 70% , kod polovnjaka je stvar potpuno drugačija. Polovnjaci su najopopularniji u Vojvodini (29,44%) i Šumadiji i Zapadnoj Srbiji sa 28,1%. Beograd je tek treći sa svega 25,12%.

Poredeći sa novim automobilima, evo nam još jednog sasvim pouzdanog pokazatelja “bogatstva” našeg glavnog grada u odnosu na ostatak Srbije

Deceniju i više stari automobili prednjače
Za kraj smo ostavili najzanimljivije podatke. Koja je starost uvezenih polovnih vozila u toku ove godine?

Nismo se iznenadili, ali ipak razočarali jesmo. Naše puteve je u najvećem broju ugledalo automobila starih između 12 do 15 godina, odnosno čak 62% od svih novo registrovanih polovnjaka. Šta to može značiti za opšte stanje bezbednosti saobraćaja prosudite sami.

 

 

Da je veselo nije, ipak ne treba očajavati. Ima u ovim brojkama i nešto dobro. Očigledno da je kod nas došlo do masovne smene u nacionalnom voznom parku. Dotrajale Stojadine, Kadete, Jugiće i ostale krševe iz osamdesetih, zamenili su koliko toliko dobri Golfovi, Megani, Astre, Fiati,…

Osim toga, čak i osnovno održavanje takvih vozila znači ulaganje u druge oblasti ekonomije. Više novca se sliva u državnu kasu, više je posla za servisere, veća je potrošnja delova, ulja i pneumatika. Sve to znači i pokretanje ekonomskog zamajca kroz prateću industriju. Deo tog novca će se neminovno jednog dana pretočiti i u nove automobile.

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery