AktuelnoVesti

Fiat 2027. postaje proizvođač isključivo električnih automobila u Evropi

1.71KPregleda

U okviru novog Stellantisovog finansijskog izveštaja stoji da će Fiat postati čisto električna marka u Evropi 2027.

 

Kao deo te strategije, navodi se u dokumentu, italijanski proizvođač će gami dodati još jedan, za sada neidentifikovani elektromobil 2022. ili 2023.

 

 

Dotični finansijski izveštaj ne nudi dodatne detalje o budućim planovima Stellantisa vezanim za Fiat. Tokom 2021., kompanija kaže da je 500e bio najbolje prodavani EV u A segmentu u 12 zemalja širom sveta. Globalna prodaja malog elektromobila je iznosila oko 44.000 jedinica.

 

Šef Fiata, Olivije Fransoa, pružio je neke informacije u vezi s budućim dešavanjima u vezi s firmom koju vodi: „Istražujemo teritoriju održive mobilnosti za sve, to je naš najveći projekat. Između 2025. i 2030., naša ponuda će postepeno postati čisto električna. To će biti radikalna promena za Fiat.“

 

Da bi sproveo plan elektrifikacije na najbolji način, Stellantis ulaže preko 35 milijardi dolara u ovaj segment do 2025. Deo tih sredstava će poslužiti za transformaciju fabrike Mirafjori u Torinu u EV proizvodno čvorište. Italijanski proizvođač takođe ulaže u pogon u Termoliju, gde će se proizvoditi litijum-jonske baterije.

 

Fiat 500e je debitovao 2020., kao model konstruisan „od glave do pete“ za usvajanje električnog pogonskog sklopa. Vizuelno se razlikuje od modela s motorom s unutrašnjim sagorevanjem, budući da poseduje uglađeniju karoseriju i oznaku „500“ na prednjem delu. Što se unutrašnjosti tiče, instrumentacija dolazi u vidu cirkularnog klastera sa sedmoinčnim digitalnim ekranom i 10,25-inčnim displejem info-zabavnog sistema.

 

Fiat 500e poseduje jednomotorni pogonski sklop sa 120 ks. Do „stotke“ ubrzava za devet sekundi i poseduje bateriju od 42 kWh, koja pruža autonomiju od 320 kilometara (WLTP).

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery