AktuelnoPredstavljamo

Ferrari Daytona SP3 – novi model u Icona seriji (VIDEO I GALERIJA)

2.44KPregleda

Ferrari je proširio svoju Icona liniju trećim modelom pod nazivom Daytona SP3.

 

Ovaj najnoviji primerak u dotičnoj seriji, koji je svojevrsna reinterpretacija klasičnog Ferrarijevog dizajna, debitovao je na stazi Muđelo tokom Ferrari Finali Mondiali 2021. Jasan je uticaj kultnih modela kao što su 330 P3/4, 350 Can-Am, 512 S, kao i još nekih Ferrarija. Na ovaj način se pridružio „lepotanima“ SP1 i SP2, koji su do sada činili seriju Icona.

 

 

Daytonu odlikuje sveobuhvatno jedinstven stajling, koji ovaj automobil čini aerodinamički najefikasnijim Ferrarijevim modelom do sada, i to bez bilo kakvih aktivnih aero elemenata. Aerodinamika i sistem hlađenja su vitalne komponente dizajna, što je rezultiralo većim ventilacionim otvorima i usisima. Čak i masivna „leptir“ vrata poseduju velik usisni otvor koji kanališe vazduh do bočno postavljenih hladnjaka.

 

 

Najupečatljiviji aspekt s dizajnerskog aspekta je zadnji deo vozila, gde je Ferrari implementirao horizontalne svetlosne elemente čitavom šririnom vozila. Centralno postavljen tandem završetaka izduvnih cevi počiva na agresivnom zadnjem difuzoru.

 

 

Dizajn karoserije je u velikoj meri uticao na postavku enterijera, s obuhvatajućim vetrobranskim staklom koje okružuje kabinu. Sedišta su integrisana u šasiju s podesivim kućištem papučica, dok Ferrarijev Human-Machine interfejs omogućava vozaču da 80 odsto funkcija obavlja ne skidajući ruke s volana.

 

 

Razlog gore spomenutog termalnog menadžmenta je revidirani 6,5-litarski V12, pozajmljen od 812 Competizionea. Ferrari je smanjio masu i inerciju motora, instaliravši titanijumske klipnjače, nove osovinice klipa s Diamond Like Carbon tretmanom i rebalansiranim kolenastim vratilom, koje je tri odsto manje mase.

 

 

Motor, F140HC isporučuje 840 ks i 700 Nm, što ga čini najmoćnijim pogonskim agregatom koji je Ferrari ikada kreirao. „Vrti“ se do 9.500 o/min, a uparen je sa sedmostepenom menjačkom kutijom. Daytona do 100 km/h ubrzava za 2,85 sekundi, a do 200 km/h za samo 7,4 sekunde. Maksimalno može da pojuri do 340 km/h.

 

 

Ferrari kaže da „radikalno redizajnirani“ usisni sistem sada krasi kompaktnija usisna grana i vazdušna komora. Mada je snaga izuzetna, interesantno je da motor emituje 30 odsto manje štetnih gasova i čestica u poređenju s 812 Competizioneom.

 

 

Ferrari je iskoristio kompozitne materijale za šasiju i karoseriju, uključujući ugljenična vlakna i kevlar. Italijanski proizvođač je čak zadužio Pirelli da za potrebe Daytone SP3 kreira posebne pneumatike, optimizovane za vožnju kako po suvom, tako i vlažnom asfaltu. Daytona je takođe prvi V12 Ferrari koji dobija Dynamic Enhancer sistem, koji vožnju na krajnjim granicama čini lakšom i kontrolisanijom.

 

 

Ferrari nije objavio detalje vezane za cenu i proizvodnu seriju, mada očekujemo da su „karte već podeljene“ što se tiče budućih vlasnika. Takođe nema informacija kada će započeti isporuke.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery