AktuelnoVesti

Alfa Romeo Giulia GTAm preko 250 km/h bez trunke napora (VIDEO)

5.12KPregleda

Mnogi zaboravljaju da Alfa Romeo ima bogatu istoriju visokoperformantnih sedana.

 

Setimo se samo Giulije iz šezdesetih s dvostrukim bregastim vratilom, Milano Quadrifoglio Verdea iz osamdesetih i 156 GTA iz 2000-ih. Giulia Quadrifoglio nastavlja taj „rodoslov“.

 

Alfa je u međuvremenu lansirala i limitirane serije GTA i GTAm Giulije Quadrifoglio. Ove verzije koje odlikuje smanjena masa, još su više fokusirane na trkačku stazu, posebno GTAm. Ovaj model čak ima uklonjena zadnja sedišta, pored dodataka u vidu trkačkih pojaseva i prozora od leksana. Ovi specijalni modeli su dobili i prirast u snazi, s 510 konja na čitavih 540.

 

I GTA i GTAm su rasprodati u roku od „odmah“, a Alfa Romeo je proizvela samo 500 primeraka ovih automobila,  s tim što je potonji veći raritet. Samim tim, nema mnogo testova koji bi potvrdili fabričke podatke. Ipak, evo šanse da nešto saznamo.

 

Francuska publikacija Motorsport Magazine, uspela je da dođe do ove retke „zverke“, ujedno napravivši video snimak vožnje. S tim u vezi, nekoliko stvari je moglo da se primeti. Vožnja je obavljena tokom oblačnog dana, tako da je asfalt verovatno bio hladan. Na drugom mestu, GTAm o kojem se radi je imao proklizavanje točkova na 90 km/h, što ga je koštalo par desetinki. Ipak, demonstracija je bila impresivna.

 

Uprkos proklizavanju i nepovoljnim vremenskim uslovima, Giulia GTAm je do 100 km/h ubrzala za ispod četiri sekunde, dok je 200 km/h dostigla za ispod 12 sekundi. Brzina od 250 km/h je dostignuta za oko 20 sekundi. Ove brojke su uporedive s BMW M3 Competitionom, mada se čini da bi GTAm mogao još bolje u optimalnijim uslovima.

 

Ako niste impresionirani brojkama, zvukom ćete sigurno biti. Ne zaboravimo da ova mašina vodi poreklo iz Ferrarija.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery