AktuelnoVesti

Električni Fiat iz Kragujevca: moguć problem u najavi!?

7.08KPregleda

Tavares: Evropa ne može proizvesti konkurentan električni automobil

 

 

Prilikom svoje posete Indiji, CEO Stellantis grupacije, Karlos Tavares, tokom izlaganja na stručnom otvorenom stolu, bacio je novo svetlo na globalnu elektrifikaciju u automobilskoj industriji.

 

 

Prema njegovim analizama (u koje ne treba sumnjati) Evropa sa ovom cenom energije, radne snage i komponenti nema ni teoretske šanse da proizvede cenovno konkurentan automobil u odnosu na Kinu i Indiju, prenosi Rojters.

 

 

 

 

 

Shodno tome, Tavares sugeriše da EU proizvođači ako žele opstati na tržištu moraju što pre izmestiti proizvodnju vitalnih delova pa i celih vozila na istok.

 

 

Prema njemu, zbog političke situacije i raznih „igara moći“ Kina kao dugoročan partner u perspektivi nije pouzdano rešenje, istovremeno naglašavajući da Indija nudi sve ono što je bitno za jeftiniju proizvodnju kvalitetnog EV.

 

„Evropa za sada ne može proizvesti cenovno pristupačna električna vozila“ – kaže Tavares

 

 

„Zato bi se Indiji mogla ukazati velika prilika u vidu proizvodnje putničkih električnih automobila po pristupačnoj ceni, uz zaštitu profitabilnosti”, rekao je Tavares novinarima na okruglom stolu u Indiji, izveštava Reuters.

 

Istovremeno, potvrdio je da Stellantis grupacija pregovara sa mogućim partnerima u Indiji oko proizvodnje električnih komponenti ali i vozila, uključujući i baterije, kako bi mogao biti konkurentan na tržištu.

 

Problem je danas kod električnih vozila uglavnom cena, a ne tehnologija”, naglasio je Tavares.

 

 

 

 

Između redova sa okruglog stola u Indiji možemo pročitati pomalo iznenađujuću a za nas i upozoravajuću najavu da se iza brda nešto valja, imajući u vidu da baš u Kragujevcu očekujemo proizvodnju novog električnog Fiata kako je gromoglasno nagovešteno prilikom njegove poslednje posete Srbiji! 

 

 

Ostaje da se nadamo da će ovaj iznenadni Stellantis (najavljeni) aranžman u Indiji ipak ostati samo na proizvodnji jeftinijih komponenti za finalnu montažu prvog električnog modela iz Srbije kojeg željno iščekujemo.

 

Miodrag Piroški

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery