AktuelnoEco GreenVesti

Električni BMW i4 driftuje s lakoćom (VIDEO)

1.16KPregleda

Nakon i3 hečbeka, iX3 i iX SUV-a, u zbunjujućoj BMW-ovoj nomenklaturi, sledeći primerak koji treba da stupi na scenu je i4

 

Suštinski, možemo ga nazvati električnom serijom 4 Gran Coupe sa zadnje postavljenim elektromotorom umesto šestocilindarskog motora ispod prednje haube. Dakle, ispunjava uslove da s lakoćom bočno proklizava.

 

 

„Driftujem sa samo dva prsta“, kaže lider projekta, David Ferufino u priloženom videu, u kojem opisuje finalna podešavanja i4. „Upravljanje je laserski precizno zbog tri faktora – sistema podrške upravljanju, podešavanju amortizera i vraćanju volana u centralnu poziciju.“

 

Ipak, ovde treba imati u vidu da se izbacivanje električnog automobila van granica prijanjanja prilično razlikuje u odnosu na vozila pogonjena SUS motorima. Sistem upravljanja je takođe električnog tipa, ne hidrauličkog, što oduzima na povratnoj informaciji od točkova ka vozaču.

 

 

Kao što znamo, i4 isporučuje 390 kW (530 ks), tako da je odlična alternativa BMW-u M3. Do „stotke“ ubrzava za četiri sekunde, a opremljen je najnovijom generacijom baterijskih ćelija, koje obezbeđuju maksimalnu autonomiju od 600 kilometara.

 

Mada je prvenstveno namenjen komfornoj vožnji na duge distance, BMW i4 odlikuje posebno podešena postavka amortizera, koja redukuje „porinjanje“ tokom snažnog starta. Ograničavanje proklizavanja točkova povezano s aktuatorom, poznato kao ARB, predstavlja još jedan sjajan sistem, jer garantuje optimalno prijanjanje i stabilnost čak i na vlažnim voznim podlogama.

 

 

„Po prvi put smo razvili BMW sa sportskom DNK za čisto električnu vožnju od glave do pete“, objašnjava David Ferufino, što baš i nije u potpunosti tačno. Naime, i4 nije razvijen od praznog lista papira jer je baziran na CLuster ARchitecture platformi serije 4 i iX.

 

 

U ovom momentu, CLAR arhitektura se koristi za svaki model sa zadnjim pogonom, od serije 3 pa do serije 8 i X7. Serija 2 kupe i X8, takođe će počivati na ovoj modularnoj platformi.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery