970_250_eko
AktuelnoVesti

Električni automobili bolje drže cenu kao polovnjaci od SUS rivala

779Pregleda

Tokom pređenih 320.000 kilometara, vlasnik Tesla Modela 3 će uštedeti 15.000 dolara u poređenju s nekim nemačkim benzinskim pandanom

 

Ušteda koju donose električni automobili je opšte poznata stvar. Oni jesu nešto skuplji prilikom inicijalne kupovine, ali kada ih priuštite, manje ćete trošiti na održavanje i „gorivo“, a u ovom članku u jednačinu ubacujemo i faktor pada cene, da bismo uvideli kako stvari stoje na tom planu.

 

Consumer Reports (CR) se potrudio da pruži odgovor na ovo pitanje. Ono što je utvrđeno je da je posedovanje elektromobila jeftinije na duge staze. U osnovi, u proseku se uštedi 4.700 dolara u prvih sedam godina životnog veka automobila (između 700 i 1.000 dolara godišnje). Kada se u obzir uzmu pridruženi troškovi, ušteda tokom životnog veka vozila na ovom planu iznosi između 6.000 i 10.000 dolara, u zavisnosti od brojnih činilaca.

 

Važan faktor predstavlja suštinska razlika između električnog modela i njegovog SUS ekvivalenta. U poređenje su ušli Tesla Model 3 i Audi A4, oko 2.000 dolara jefitniji od Tesle. CR je utrvdio da će Model 3 nakon pređenih 320.000 kilometara vlasnika koštati 17.000 dolara manje.

 

 

S druge strane, kupci u Americi mogu da kupe električni Chevrolet Bolt, koji je 8.000 dolara skuplji od Hyundai Elantre. Međutim, i ovde će vlasnici uštedeti oko 15.000 dolara tokom pređenih 320.000 kilometara.

 

Kris Harto, viši analitičar za transport i energiju u Consumer Reportsu, koji je vodio ovo istraživanje, objašnjava: „Bez obzira na to kako posmatrate stvari, potencijal elektromobila kada je ušteda u pitanju, mogao bi da bude odlučujući faktor promena u svesti kupaca. Kako tehnologija baterija bude napredovala, a cene padale, više atraktivnih modela će pristići na tržište. Oni će samo biti bolji u budućnosti.“

 

Što se tiče pada cene, studija CR-a kaže da noviji elektromobiji s dužom autonomijom odrađuju mnogo bolji posao kada je reč o zadržavanju vrednosti. Koliko dobro će to „odraditi“ zavisi i od marke i karakteristika.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery