970_250_eko
AktuelnoVesti

Hellenic Petroleum grupa nastavlja ulaganje u obnovljive izvore energije

395Pregleda

Hellenic Petroleum priveo kraju finansiranje preuzimanja PV projekta u Kozani

 

Grčka kompanija Hεllenic Petroleum SA, čiji deo je i kompanija EKO Srbija uspešno je privela kraju preuzimanje velikog projekta u oblasti finansiranja izvora obnovljive energije. Naime, preko svog zavisnog preduzeća u potpunom vlasništvu, Elpe Renewables, Hεllenic Petroleum završio je preuzimanje velikog portfolija projekata Photovoltaic u finalnoj fazi dobijanja dozvola, u široj oblasti grčke Kozane. Projekat je preuzet od JUWI, vodeće međunarodne firme za razvoj izvora obnovljive energije iz Nemačke.

 

Kada bude završen, PV projekat će biti projekat RES inicijative najvećih razmera u Grčkoj i jedan od najvećih PV projekata u Evropi sa ukupnim planiranim kapacitetima instaliranja od 204 MW. Investicija se procenjuje na ukupno 130 miliona evra, sa više od 35% materijala, opreme i zaposlenih iz Grčke. U toku faze izgradnje projekta očekuje da će se na lokalnom nivou otvoriti mogućnosti za 350 radnih mesta. Projekat se sastoji od izgradnje Sistema 18 PV koji se protežu na površini od 4.400 jutara.  Početak radova je planiran za oktobar u trajanju od 16 meseci, da bi u potpunosti operativan do prvog kvartala 2022. godine.

 

Godišnja proizvodnja električne energije se procenjuje na 350 Gwh. To je dovoljno za snabdevanje preko 75.000 domaćinstava čistom energijom bez emisije i postizanje koristi od 320,000 tona emisije ugljendioksida godišnje. Sve to je ekvivalentno 1.1 milionu jutara šume. Projektom se najavljuje realizacija srednjoročnog strateškog cilja rukovodstva Hellenic Petroleum grupe. On predviđa 600 MW instaliranog RES kapaciteta do 2025. godine i 50% poboljšanja ekološkog otiska grupe do 2030. godine.

 

 

Početkom oktobram, Hellenic Petroleum Finance PLC, zavisno preduzeće u potpunom vlasništvu Hellenic Petroleum SA, uspešno je emitovalo menice u iznosu glavnice od  €99.9m, sa prinosom od 2.42%. One predstavljaju posebnu seriju sa postojećim menicama HPF koje dospevaju u oktobru 2024. godine i koje su ponuđene kroz privatni plasman. Izdavanje novih menica je upisano od strane izabranih institucionalnih investitora kod Evropske banke za obnovu i razvoj koja učestvuje u emisiji sa 75%.

 

Ova transakcija pomaže poboljšanje i diversifikaciju različitih transakcija finansiranja Grupe. Na taj način, Grupa uspostavlja svoje stalno prisustvo na međunarodnim tržištima kapitala, sa učešćem najvećih finansijskih institucija. Istovremeno, postiže se dalje umanjenje troškova finansiranja. Kapital koji se podigne koristiće se isključivo za realizaciju ovog velikog RES Projekta u Kozani.

 

Andreas Shiamishis, generalni direktor Hellenic Petroleum, povodom toga izjavio je: “Sa zadovoljstvom najavljujemo završetak preuzimanja PV RES projekta u Kozani i istovremeno, obezbeđenje njegovog finansiranja. Ovo još jednom potvrđuje našu posvećenost ubrzanju realizacije naše strategije tranzicije čiste energije i diversifikacije portfolija. Istovremeno smo dali značajan doprinos kako lokalnoj tako i državnoj privredi. Štaviše, uspešna obnova naše obveznice ’24 po izuzetno povoljnim uslovima u ovom promenljivom okruženju, kao i učešće EBRD-a predstavljaju glas poverenja u strategiju Grupe za diversifikovani model i unapređenje ekološkog otiska.”

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery