AktuelnoVesti

Električna vozila sve neisplativija

3.9KPregleda

SAD: skuplje na struju nego na benzin

 

Aktuelna energetska kriza koja se posebno zbog niza okolnosti odrazila na sektor električne energije u SAD dovela je do poskupljenja, koje se odražava u na automobilsku industriju.

 

 

Prema istraživanju konsultantske Anderson Economic Group (AEG) u proteklom periodu došlo se do saznanja da vožnja automobila u SAD trenutno manje košta vlasnike standardnih vozila nego one koji koriste EV tehnologiju. Kako se cene goriva polako normalizuju, cene po pređenom kilometru su na strani tradicionalnih automobila.

 

 

AEG-ova analiza troškova je sagledala osnovne troškove energije za benzin, dizel i električnu energiju, kao i putne takse i naknade, dodatne troškove koje imaju pumpe ili punjači za električna vozila, i troškove vožnje do pumpe. Troškovi su obračunati za vozila koja prelaze 20.000 kilometara godišnje.

 

 

Analiza je otkrila da je u četvrtom kvartalu 2022. tipičan vozač automobila srednje klase u SAD platio oko 7 dolara za gorivo za 100 kilometara vožnje. To je bilo oko 20 centi jeftinije od onoga što je vozač električnog automobila srednje klase platio za struju puneći svoje vozilo kod kuće, i oko 2 dolara manje od vozači električnih vozila plaćaju kada pune svoja vozila na brzim punjačima na pumpama. 

 

Potpuno je jasno, ukoliko se plaća ekonomska cena el.energije i korisnik EV vozila nema sopstveni izvor obnovljive el. energije energije, dolazi vreme u kojem korišćenje EV neće biti ni energetski ni ekonomski opravdano.

1 Komentar

  1. Pa naravno, going green nisu oni mislili na ekologiju nego na zelene dolare…

    Električni automobili su u suštini dobra ideja ali toliko zloupotrebljena, upstalom kao sve čega se krupni kapital dotakne…

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery