AktuelnoVesti

Kina gazi svetsku automobilsku industriju

38KPregleda

Kina dostigla nivo izvoza automobila Nemačke, prestigla Ameriku i Južnu Koreju. Japan još odoleva

 

 

 

Nakon što je svet iz Kine zapljusnuo talas jeftine robe i pandemije Korone, sada nam stižu podaci da su u poslednje dve godine proizvođači automobila iz Kine posalali novi talas u obliku automobila, pre svega električnih.

 

 

 

Za samo dve godine broj izvezenih automobila iz Kine je utrostručen. 

 

 

Sa 2,5 miliona izvezenih vozila Kina prestigla Južnu Koreju i Ameriku i došla na nivo izvoza Nemačke. U globalnim eksportnim brojkama po broju automobila jedino se još drži Japan. 

 

 

 

 

 

Očigledno Kina se više ne zadovoljava da bude zemlja trećeg sveta u kojoj igraju kako veliki proizvođači automobila sviraju, a to podrazumeva i da ih više ne motiviše samo proizvodnja repromaterijala za svetsku automobilsku scenu, već i gotov kompleksni proizvod. U prevodu, dobar automobil.

 

 

Čitavu proteklu deceniju Kina je učila kako se to radi, da bi već u 2022. pokazali zube odličnim modelima pre svega BYD brendom za koji se čuje sve više odličnih kritika od strane specijalizovanih medija u Evropi.

 

 

Dodatno, rast prodaje električnih vozila pomaže Kini u proboju auto-industrije na svetsko tržište, jer je prelazak na električne automobile dodatno povećao konkurentnost kineskih proizvođača. Deo te konkurentnosti može da se zahvali enormnim državnim podsticajima, pogotovo kada je u pitanju razvoj baterija, ključne tačke razvoja električne mobilnosti.

 

 

 

 

 

Sve ovo može biti izuzetno loše pre svega za budućnost velikih tradicionalnih evropskih brendova koji od Kine očekuju da na njihovim delovima zarađuju ekstra profite i  tamo prodaju automobile a ne kontra napad na svetsko tržište. 

 

 

 

Imajući u vidu sva dešavanja na svetskoj geo političkoj sceni koja su neminovno povezana i sa ekonomijom, potpuno je jasno da Kina razmišlja decenijama unapred, i da njihovo vreme tek dolazi! A Evropa, ta stara dama,… ona je na samrti, očigledno! Dovoljno je pogledati samo katastrofalne rezultate prodaje novih automobila u 2022.

 

 

Biće ovo zanimljiva dekada, ko preživi, pričaće…

 

 

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery