AktuelnoVesti

Digitalna vozačka dozvola u smartfonima stupa na scenu

1.66KPregleda

Pametni mobilni telefoni su praktično postali neodvojiv deo nas samih. Danas ih koristimo za gomilu stvari, ne samo pozive i poruke.

 

Uskoro, vozači na Floridi bi mogli da uživaju u još jednoj funkciji. Naime, lokalne vlasti planiraju lansiranje pilot programa u decembru da bi se uvidelo da li je prebacivanje na digitalnu vozačku dozvolu u telefonu validna opcija u dugoročnom smislu.

 

Zajedno s firmom za obezbeđenje, Thales, koja će biti zadužena za lansiranje odgovarajuće aplikacije i obavljanje verifikacija, vlasti Floride planiraju da svojim rezidentima obezbede mogućnost dobijanja digitalne vozačke dozvole, pored fizičke koja je naravno i dalje dostupna.

 

U poređenju s Luizijanom, koja je lansirala sličan program ali ograničenog obima, Floridini planovi su mnogo ambiciozniji. S obzirom da na to da je dobila blagoslov od Američke asocijacije administratora motornih vozila, digitalna vozačka dozvola bi mogla da zameni tradicionalnu karticu, i to uskoro.

 

Ovaj projekat dolazi sa serijom benefita za vozače koji se odluče za digitalnu verziju.

 

Prvo i osnovno, ne samo što vozači mogu ostaviti svoja dokumenta kod kuće i poneti samo telefon, već isti digitalni zapis može biti iskorišćen za identifikaciju. Pored toga, korisnici mogu da odluče koju količinu informacija žele da otkriju prilikom davanja digitalne vozačke dozvole u cilju dokazivanja identiteta. Primera radi, kada uđete u prodavnicu ili kafić i treba da dokažete da ste napunili 21 godinu, možete samo pokrenuti namensku aplikaciju i pokazali fotografiju i datum rođenja, bez otkrivanja adrese i drugih osetljivih podataka.

 

Luizijana dozvoljava korišćenje digitalne vozačke dozvole isključivo za provere u saobraćaju, tako da teoretski, Florida želi da u potpunosti zameni dotični dokument na dugoročnom planu.

 

Naravno, kao i obično kada su digitalne stvari u pitanju, i ovde postoji zabrinutost vezana za bezbednost, ali zbog toga je Thales angažovan u prvi mah. Podaci bi mogli biti uskladišteni u „oblak“ i moglo bi da im se omogući da se kreću među uređajima, tako da vlasti moraju da osiguraju da ne dođe do upliva hakera.

 

Svi detalju u telefonu mogu biti zaštićeni šifrom ili biometrijskom autentifikacijom, a Thales kaže da bi korisnici takođe imali opciju da izbrišu sve ukoliko izgube uređaj.

 

Novi projekat će za svakoga biti dostupan tokom 2021., a već sada je u skladu sa svim zahtevima Međunarodne organizacije za standardizaciju, što znači da bi digitalne vozačke dozvole mogle da se nađu i van granica SAD.

 

Vrele Gume

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery