970_250_eko
AktuelnoOnline plusPR

Pametni uređaji za lagodan život

Pametni uredjaji
599Pregleda

Olakšavanje života, ali i dodatna sigurnost uz pametne uređaje današnjice

 

„Pametni automobili“ nisu jedina oblast gde veštačka inteligencija uzima sve veće učešće. Napredna tehnologija i pametni uređaji zauzeli su i olakšali gotovo svaki segment naših života.

 

Zamislite samo sledeću situaciju. Budite se ujutru i u tom trenutku čajnik kratkim zvukom obaveštava da je temperatura vode tačno 75 stepeni, idealno za vaš omiljeni zeleni čaj. Prečišćivač vazduha zelenim prstenom javlja da je vazduh u domu čist. Dok se krećete kroz dom, uključuju se svetla –  zima je pa je i dalje mrak napolju u 07 h.

 

Automobil kojim idete na posao zagrevate automatski „na daljinu“, uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu. Nakon što ste oprali zube, električna četkica vas obaveštava da ste ispunili cilj i prali zube dovoljno dugo i detaljno. Čim izašli iz kuće i automatski zaključali ulazna vrata, robot usisivač javlja da je spreman da još jednom temeljno opere i očisti dom dok vi niste tu. Zvuči kao naučna fantastika? Možda deluje, ali je definitivno realnost današnjice.

 

Internet of things (IoT) ili lakše rečeno pametni uređaji za pametni dom svakodnevica su koja sve više ulazi u domove čak i u našoj zemlji. Kao što smo pomenuli, danas su i kuvala za vodu pametna, kao i električne telesne vage, četkice za zube i drugi dodaci. Uz pomoć smart telefona uskoro ćemo imati dostupne digitalne vozačke dozvole, digitalne ključeve za automobile itd.

 

Pametni uređaji su svuda oko nas

Pametne su i grejalice ali i prečišćivači vazduha. Robot usisivači uspešno mapiraju vaš dom i čiste ga temeljno, aktivirajući se samo onda kada vi niste kod kuće. Na vašem mobilnom telefonu šalju rezultate svog čišćenja, pa možete pratiti njihovu efikasnost čak i kada ste na poslu. A ukoliko zaboravite da ih aktivirate i to možete daljinskim putem kroz aplikaciju. Taman na vreme pre nego što vam dođu gosti.

 

Pametne sijalice možete takođe kontrolisati na daljinu, ili se jednostavno aktiviraju na senzor kada pored njih prođete. Pametne utičnice praktično sve u kući pretvaraju u pametni uređaj. I stara lampa ili peć na ovaj način postaje “smart”. Vi određujete kada ćete je uključiti ili ugasiti, opet kroz aplikaciju ili na unapred određenom tajmingu.

 

Naravno, kao i kod automobila, pametni uređaji u kući nisu tu samo zbog ugođaja, već i zbog sigurnosti. Postoji niz zaštitnih funkcija istih, kroz senzore za prozore i vrata, senzore za požar, kao i kamere koje možete posmatrati i kontrolisati takođe putem aplikacije na daljinu. Na taj način možete motriti na svoj dom kada ste na godišnjem odmoru. Ili proveriti šta vam radi kućni ljubimac dok ste na poslu. Kamere čak imaju i dvosmernu komunikaciju kroz zvučnik i mikrofon, pa možete proveriti da li su vam se deca vratila iz škole, ali ih i podsetiti da urade domaći ili podgreju ručak. Ranije pomenuti pametni uređaji obezbeđeni su tako da ne postoji šansa da prouzrokuju požar ili nešto slično.

 

Na taj način pametni uređaji ne samo da čine vaš život lakšim i štede vam vreme na poslove koje više ne morate da obavljate ručno, nego uz pomoć tehnologije, već čine život vas i vaše porodice znatno sigurnijim.

 

Pametni uređaji Xiaomi

 

Xiaomi pametni uređaji

Kompanija Xiaomi jedan je od pionira i najozbiljnijih proizvođača ove opreme. Samo do 10. januara traje velika novogodišnja akcija u kojoj svi kupci Mi 10 T serije mobilnih telefona dobijaju poklon vaučer od 3000 dinara. U Mi Store Srbija i Gigatron radnjama možete iskoristit vaučer za kupovinu ili umanjenje cene bilo kojeg pametnog uređaja (Ecosystem) iz ponude kompanije Xiaomi.

 

Više detalja na www.mi-srbija.rs.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery