AktuelnoDakar reli

Dakar reli 2021.: Kevin Benavides i Stefan Peterhansel do titula! (FOTO i VIDEO)

1.49KPregleda

Etapa 12: Janbu – Džeda: (ukupna distanca 447 kilometara)

 

Trideset godina nakon prve pobede na Dakar reliju u konkurenciji motociklista, Stefan Peterhansel je kolekciji pridodao 14. titulu, ukupno osmu u kategoriji četrotočkaša, postavši jedini vozač koji je bio najbolji na tri kontinenta. Prešavši ciljnu liniju u Džedi, i Kevin Benavides se upisao u večitu knjigu pobednika najtežeg relija na svetu, kao prvi Južnoamerikanac koji je osvojio naslov među motociklistima, dok je jedan od njegovih zemljaka, Manuel Anduhar, bio najbolji među vozačima kvadova. Kao i 2019., u kategoriji lakih vozila je pobeda pripala još jednom Latinoamerikancu, Čileancu Čaleku Lopezu. Podijum među kamiondžijama se u potpunosti plavi, jer su posAde Kamaza osvojile prva tri mesta, s tim što je na najvišem stepeniku Dmitrij Sotnikov.

 

Kevin Benavides

 

Nakon 12 etapa i više od 8.000 pređenih kilometara u totalu od 3. januara, 200 vozila (286 je startovalo) je kompletiralo svih 12 specijala 43. izdanja Dakara, koji se po drugi put održao u Saudijskoj Arabiji. U nadi da će i poslednji hrabri momci i devojke preći liniju cilja, u finalni poredak će biti uključeno 64 motocikla, 11 kvadova, 50 automobila, 43 laka vozila  i 32 kamiona. Treba napomenuti da je 16 takmičara koji su se prerano povukli iz trke, učestvovalo u Dakar Experience formatu, što im je omogućilo da nastave vozačke avanture ka Džedi.

 

Laja Sans

 

Na kraju, tu je i Dakar Classic kategorija, koju nismo često spominjali, koja je u svom prvom izdanju ugostila vozila iz prošlog veka. Pobedio je Mark Duton za volanom Sunhill Buggyja.

 

 

Pod lupom

 

Motocikli: Pobedničko „krštenje“ za Benavidesa

 

Verovatno njegova u plavo ofarbana kosa nije bila zaslužna za osvajanje titule, ali Kevin Benavides se promenio i doživeo svojevrsan preporod u svom petom učešću na najtežem svetskom reliju. Nakon zapaženog debija 2016. kada mu je „za dlaku“ izmakao podijum, Argentinac je prebrodio razočaranje, posebno 2018., kada se činilo da mu je titula nadohvat ruke. Međutim, greška u navigaciji mu je srušila nade, i to u blizini Salte, njegovog rodnog grada.

 

Kevin Benavides

 

Ove godine umalo ponovo nije ispao iz stroja. Težak pad je za posledicu imao lom nosa i povredu članka, ali ga to nije sprečilo da u petom specijalu preuzme kontrolu. Skinut s liderske pozicije već u sledećoj etapi, Kevin je bio dovoljno strpljiv da ne srlja i sačeka svoj momenat, što se i desilo kada je njegov timski kolega, Naćo Korneho, morao da odustane. Definitivno, da biste osvojili Dakar, morate imati i sreće.

 

Sem Sanderlend

 

Prvi Južnoamerikanac koji je pobedio u ovom reliju u kategoriji motociklista nije bio nimalo opušten u završnoj etapi, jer je Sem Sanderlend predstavljao pretnju, do poslednjih nekoliko kilometara pretposlednjeg sektora, baš kao i Riki Brabek, koji je pobedio u 12. etapi, s manje od pet minuta zaostatka u generalnom poretku. Na kraju, Amerikanac je osigurao dvostruku pobedu za Hondu, još od Sirila Nuvua i Edija Oriolija 1987. Isto se može reći i za Litvanca, Arunasa Gelažninkasa, koji je pobedio zahvaljujući vođstvu od sat vremena u odnosu na bivšeg osvajača titule, Emanuela Gijena u „Original by Motul“ kategoriji u kojoj učestvuju motociklisti bez asistencije.

 

Naš Gabor Sagmajster je završio ovogodišnji Dakar na 60. mestu.

 

Kvadovi: Prvenac za Anduhara

 

Argentina ima dva velika razloga za slavlje na ovogodišnjem Dakaru. Što se kvadista tiče, ovo ne izneđuje, jer šest prethodnih pobednika takođe dolazi iz ove južnoameričke zemlje, od začeća kategorije 2009. Međutim, većina poznavalaca se kladila na Nikolasa Kaviljiasa. Uprkos sporijem startu nego 2019. kada je pobedio, činilo se da je na putu da povrati titulu. Možda bi tako i bilo da ga nije izdala mašina na maratonskom specijalu, ugasivši mu nade za pobedom.

 

Manuel Anduhar

 

Manuel Anduhar, s jednim osvojenim specijalom u džepu u tom trenutku, bio je u perfektnoj poziciji da preuzme kontrolu nad relijem. Podijum u ovoj klasi su kompletirali Čileanac Đovani Enriko i Amero-Argentinac, Pablo Kopeti.

 

 

Automobili: „Mister Dakar“ do kraja držao stvari pod kontrolom

 

Nema lakih pobeda na Dakaru, ali Stefan Peterhansel je pokazao da je klasa za sebe i da može da pretenduje na titulu u svakom momentu. Ipak, kandidata za naslov je bilo više na početku relija, a glad za pobedom i podijumima su pokazali Jazid Al Radži, Sebastjen Lob, Ginijel De Vilijers, Martin Prokop, Jasir Sejdan, Matje Seradori, Bernhard Ten Brinke, o Naseru Al-Atiji i Karlosu Saincu da ne govorimo. Ipak, „Peter“ je preuzeo vođstvo u trećem specijalu, da bi u svakom sledećem trku među automobilistima učinio nezanimljivijom, bar kada je u pitanju krajnji pobednik.

 

Naser Al-Atija, Stefan Peterhansel i Karlos Sainc

 

Nevolje s kojima se suočio Karlos Sainc, označile su da se duel na kraju sveo na Mini broj 302 i Toyotu Hilux Nasera Al-Atije. Katarac je uknjižio čak šest etapnih trijumfa (uključujući i „prolog“), pokušavajući da vrši konstantan pritisak na rivala. Međutim, Francuz ni u jednom trenutnku nije popustio, tako da je prednost od 4 minuta, 50 sekundi, porasla na gotovo 18 minuta tokom jedinog specijala koji je dobio ove godine, tri dana pre kraja. To je bilo sasvim dovoljno da osigura svoj 14. naslov. Radost za X-Raid tim je zaokružio Karlos Sainc s trećim mestom na podijumu, dok četvrto mesto Jakuba Pržigonskog za Toyotu, neće doneti posebnu utehu za japanski tim. S druge strane, peta pozicija Nanija Rome, sigurno će biti velika motivacija za debitante, Bahrain Raid Xtreme tim, da sledeće godine budu još bolji.

 

Stefan Peterhansel i Eduard Bulanže

 

Laka vozila: Čaleko se ovde pita za sve

 

U svom desetom Dakar reliju, Čaleko Lopez je morao da se odupre „hordi“ novajlija. Pre svega treba istaći osamnaestogodišnjeg Seta Kintera, koji je pobedio u dve etape, baš kao i WRC zvezda, Kris Mik, ali i Kristinu Gutijerez, prvu damu koja je osetila ukus pobede na Dakaru još od 2005.

 

Francisko „Čaleko“ Lopez Kontardo i Huan Pablo Latrak Vinagre

 

Ipak, veteran iz Čilea ništa nije prepustio slučajnosti. Svoje veliko iskustvo je pretočio u trijumf, dok će mlađi ipak morati malo da sačekaju. Čaleko Lopez je bio četiri puta na podijumu, uključujući i „prolog“, demonstriravši konsistentnu vožnju sve do početka šeste etape, tokom koje je imao mehaničkih problema na vozilu. Nakon gubitka jednog časa, iza vodećeg, Arona Domžale, u generalnom poretku je zaostajao 36 minuta. Ipak, ovo kao da ga nije mnogo doticalo, jer je reagovao perfektno, pobedivši u tri naredna specijala i došavši do vodeće pozicije tri dana pre kraja relija, posle čega je čuvao vođstvo, bez upuštanja u preterane rizike.

 

 

Kamioni: Sotnikov – majstor dosledne vožnje

 

Od 2018., Dmitrij Sotnikov je redovno pobeđivao u bar jednom specijalu, a ove godine je bio legitiman kandidat za titulu. Dok je prošle godine njegov timski koega, Andrej Karginov, prosto dominirao relijem sa sedam etapnih pobeda, Sotnikov je u ovogodišnjem reliju igrao na drugu kartu – konsistenciju. Takav pristup mu se na kraju isplatio. U 12 etapa, posada Kamaza je svaki put bila na podijumu, izuzev četvrtog mesta u četvrtak, što joj je bio najgori etapni rezultat?! Dok je Karginov izgubio više od sat i po u prvom specijalu, Sotnikov je došao do liderske pozicije u generalnom poretku, koju više nije ispuštao do kraja.

 

Dmitrij Sotnikov

 

Možda je neke nade mogao da gaji Anton Šibalov, koji je pobedio u dve etape. Ipak, uprkos značajnoj razlici od 40 minuta, Sotnikov ništa nije želeo da prepusti slučaju, tako da je pre svog zemljaka prešao liniju cilja. Ovaj trijumf je osigurao 18. titulu za Kamaz, petu uzastopnu, čime je izjednačen rekord koji su plavi ruski kamioni postavili između 2002. i 2006., kao i Mercedes između 1982. i 1986.

 

Kamaz

 

Čeh Martin Mačik, koji je pobednik tri specijala, sigurno će pokušati da pomrsi račune „kamazovcima“ sledeće godine. Da li će mu to poći za rukom, ostaje nam da vidimo.

 

 

Performanse dana

 

Ovaj momak se mora uzeti ozbiljno. Set Kintero je posetio takmičare na Dakaru 2020., čekajući svoj 17. rođendan, da bi i sam odradio test vožnju, obećavši da će se vratiti i pokazati šta zna naredne godine. Obećanje je održao, i to u visokom stilu, postavši najmlađi etapni pobednik Dakar relija u istoriji, i to ne jednom, već dva puta.

 

Set Kintero

 

Težak udarac

 

Od 2019., Yamaha je imala bar jednog vozača u prvih 10. Ove godine, proizvođač motocikala iz Ivate je doživeo čak pet preranih odustajanja fabričkih vozača. Ova noćna mora je počela u drugoj etapi, kada je Endrju Šort izbačen iz stroja zbog mehaničkih problema, nakon čega je i Džejmija MekKenija takođe izdala mašina. Ros Brenč, Franko Kaimi i Adrijen Van Beveren, došli su do dana odmora, ali kako se reli nastavio, Argentinac je morao da odustane. Nakon pada, blokade lanca i suza razočaranja, istog dana je morao da „kapitulira“ i Ros Brenč.

 

Adrijen Van Beveren

 

U tom trenutku, sve nade tima su polagane na Adrijena Van Beverena. Iz predostrožnosti, Yamaha je promenila agregat na motociklu Francuza, pomirivši se s 15-minutnom kaznom. Mada se činilo da je ova strategija dobro funkcionisala do početka finalnog spcijala, čovek iz Azbruka je morao da „baci peškir“, nakon gubitka 30 minuta u pokušajima da popravi kvar na motociklu. Van Beveren je ujedno bio najbolji među takmičarima iz Francuske, da bi njegovo mesto nakon odustajanja preuzeo Kamil Šapelije.

 

Statistika dana: 19

 

Pre 19 godina, Marek Dabrovski je učestvovao u svom trećem Dakar reliju na motociklu, završivši ga na 21. mestu. U isto vreme je proslavio rođenje sina, Konrada. U međuvremenu, beba je odrasla i nasledila očevu strast za Dakar relijem. Mladić iz Poljske je svoj prvi nastup završio na 28. mestu u generalnom plasmanu.

 

Konrad Dabrovski

 

Ovo je sjajan rezultat u fizički najzahtevnijoj kategoriji u Dakar reliju, a veliki talenat iz Varšave, koji uskoro počinje da studira, će sigurno biti predmet interesovanja velikih timova.

 

Nemili događaj

 

Nažalost, i ovogodišnji Dakar reli je odneo život. Tokom transfera medicinskim avionom iz Džede u Francusku u četvtak 14. januara, preminuo je francuski motociklista Pjer Šerpan, od povreda zadobijenih tokom pada u etapi od Ha’ila do Sakake. On je pao na 178. kilometru oko 13h. Lekari su ga pronašli bez svesti, kada su došli do njega helikopterom. Odvezen je u bolnicu u Sakaki, gde mu je ustanovljena teška povreda glave. Hitno je operisan na odeljenju za neurohirurgiju i držan je u kontrolisanoj komi. Njegovo stanje je bilo stabilno u poslednjih par dana, da bi avionom bio transportovan iz Džede u bolnicu u Lilu.

 

Međutim, pedeset dvogodišnji preduzetnik i ljubitelj jedirličarstva, koji je u Dakar reliju učestvovao iz čiste ljubavi prema avanturi i prirodi, podlegao je povredama.

 

Vrele Gume

Pavle Barta

 

Finalni poredak u konkurenciji motociklista (prvih 10)

 

POZ. VOZAČ TIM VREME RAZLIKA KAZNA
1 47
(arg) KEVIN BENAVIDES
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2021 47h 18′ 14“ 00h 02′ 00“
2 1
(usa) RICKY BRABEC
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2021 47h 23′ 10“ + 00h 04′ 56“
3 5
(gbr) SAM SUNDERLAND
RED BULL KTM FACTORY TEAM 47h 34′ 11“ + 00h 15′ 57“
4 21
(aus) DANIEL SANDERS
KTM FACTORY TEAM 47h 57′ 06“ + 00h 38′ 52“ 00h 07′ 00“
5 9
(usa) SKYLER HOWES
BAS DAKAR KTM RACING TEAM 48h 10′ 47“ + 00h 52′ 33“ 00h 06′ 00“
6 15
(esp) LORENZO SANTOLINO
SHERCO FACTORY 48h 16′ 44“ + 00h 58′ 30“
7 2
(chl) PABLO QUINTANILLA
ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING 48h 44′ 53“ + 01h 26′ 39“ 00h 10′ 00“
8 11
(svk) STEFAN SVITKO
SLOVNAFT RALLY TEAM 49h 01′ 21“ + 01h 43′ 07“
9 52
(aut) MATTHIAS WALKNER
RED BULL KTM FACTORY TEAM 49h 50′ 26“ + 02h 32′ 12“ 00h 02′ 00“
10 31
(cze) MARTIN MICHEK
ORION – MOTO RACING GROUP 50h 00′ 51“ + 02h 42′ 37“ 00h 23′ 00“
60 89
(srb) GABOR SAGHMEISTER
SAGHMEISTER TEAM 82h 50′ 34“ + 35h 32′ 20“ 00h 41′ 00“

 

Finalni poredak u konkurenciji automobilista (prvih 10)

 

POZ. POSADA TIM VREME RAZLIKA KAZNA
1 302
(fra) STÉPHANE PETERHANSEL
(fra) EDOUARD BOULANGER
X-RAID MINI JCW TEAM 44h 28′ 11“ 00h 01′ 00“
2 301
(qat) NASSER AL-ATTIYAH
(fra) MATTHIEU BAUMEL
TOYOTA GAZOO RACING 44h 42′ 02“ + 00h 13′ 51“
3 300
(esp) CARLOS SAINZ
(esp) LUCAS CRUZ
X-RAID MINI JCW TEAM 45h 29′ 08“ + 01h 00′ 57“
4 307
(pol) JAKUB PRZYGONSKI
(deu) TIMO GOTTSCHALK
ORLEN TEAM/OVERDRIVE 47h 03′ 14“ + 02h 35′ 03“ 00h 02′ 00“
5 311
(esp) NANI ROMA
(fra) ALEXANDRE WINOCQ
BAHRAIN RAID XTREME 47h 49′ 59“ + 03h 21′ 48“
6 317
(rus) VLADIMIR VASILYEV
(rus) DMITRO TSYRO
X-RAID TEAM 47h 57′ 49“ + 03h 29′ 38“ 00h 01′ 00“
7 310
(are) SHEIKH KHALID AL QASSIMI
(fra) XAVIER PANSERI
ABU DHABI RACING 48h 01′ 42“ + 03h 33′ 31“ 00h 05′ 00“
8 304
(zaf) GINIEL DE VILLIERS
(esp) ALEX HARO BRAVO
TOYOTA GAZOO RACING 48h 25′ 50“ + 03h 57′ 39“ 00h 21′ 00“
9 312
(cze) MARTIN PROKOP
(cze) VIKTOR CHYTKA
BENZINA ORLEN TEAM 48h 37′ 32“ + 04h 09′ 21“ 00h 01′ 00“
10 314
(fra) CYRIL DESPRES
(che) MICHAEL HORN
ABU DHABI RACING 49h 19′ 20“ + 04h 51′ 09“ 00h 51′ 00“

 

Finalni poredak u konkurenciji kvadova (prvih 10)

 

POZ. VOZAČ TIM VREME RAZLIKA KAZNA
1 154
(arg) MANUEL ANDUJAR
7240 TEAM 60h 28′ 29“
2 159
(chl) GIOVANNI ENRICO
ENRICO RACING TEAM 61h 02′ 13“ + 00h 33′ 44“
3 163
(usa) PABLO COPETTI
MX DEVESA BY BERTA 63h 29′ 27“ + 03h 00′ 58“ 00h 21′ 00“
4 155
(pol) KAMIL WISNIEWSKI
ORLEN TEAM 67h 18′ 34“ + 06h 50′ 05“ 00h 01′ 00“
5 153
(cze) TOMÁŠ KUBIENA
STORY RACING S.R.O. 67h 40′ 14“ + 07h 11′ 45“ 00h 05′ 00“
6 157
(fra) ROMAIN DUTU
SMX RACING 69h 45′ 40“ + 09h 17′ 11“ 00h 15′ 00“
7 176
(ltu) LAISVYDAS KANCIUS
STORY RACING S.R.O. 73h 11′ 34“ + 12h 43′ 05“ 00h 08′ 00“
8 169
(arg) TOBIAS JUAN CARRIZO
M.E.D. RACING TEAM 78h 52′ 03“ + 18h 23′ 34“ 00h 14′ 00“
9 174
(esp) TONI VINGUT
VISIT SANT ANTONI – IBIZA 83h 54′ 39“ + 23h 26′ 10“ 00h 22′ 00“
10 177
(bol) SUANY MARTINEZ
TEAM CAN AM MARTINEZ 89h 34′ 54“ + 29h 06′ 25“ 05h 19′ 00“

 

Finalni poredak u konkurenciji lakih vozila (prvih 10)

 

POZ. POSADA TIM VREME RAZLIKA KAZNA
1 401
(chl) FRANCISCO LOPEZ CONTARDO
(chl) JUAN PABLO LATRACH VINAGRE
SOUTH RACING CAN-AM 53h 41′ 02“ 00h 01′ 00“
2 408
(usa) AUSTIN JONES
(bra) GUSTAVO GUGELMIN
MONSTER ENERGY CAN-AM 53h 58′ 25“ + 00h 17′ 23“ 00h 01′ 00“
3 406
(pol) ARON DOMZALA
(pol) MACIEJ MARTON
MONSTER ENERGY CAN-AM 54h 32′ 55“ + 00h 51′ 53“
4 424
(pol) MICHAL GOCZAL
(pol) SZYMON GOSPODARCZYK
ENERGYLANDIA RALLY TEAM 54h 55′ 00“ + 01h 13′ 58“ 00h 04′ 00“
5 404
(bra) REINALDO VARELA
(bra) MAYKEL JUSTO
MONSTER ENERGY CAN-AM 55h 08′ 07“ + 01h 27′ 05“ 00h 06′ 00“
6 416
(nld) KEES KOOLEN
(nld) JURGEN VAN DEN GOORBERGH
SOUTH RACING CAN-AM 57h 31′ 49“ + 03h 50′ 47“
7 403
(esp) JOSE ANTONIO HINOJO LOPEZ
(esp) DIEGO ORTEGA GIL
HIBOR RAID 57h 39′ 26“ + 03h 58′ 24“ 00h 03′ 00“
8 430
(pol) MAREK GOCZAL
(pol) RAFAL MARTON
ENERGYLANDIA RALLY TEAM 58h 22′ 11“ + 04h 41′ 09“ 01h 08′ 00“
9 422
(qat) KHALIFA AL ATTIYAH
(ita) PAOLO CECI
SOUTH RACING CAN-AM 58h 23′ 20“ + 04h 42′ 18“
10 418
(fra) ERIC ABEL
(fra) CHRISTIAN MANEZ
BBR/MERCIER 59h 24′ 57“ + 05h 43′ 55“ 00h 03′ 00“

Finalni poredak u konkurenciji kamiona (prvih 10)

 

POZ. . POSADA TIM VREME RAZLIKA KAZNA
1 507
(rus) DMITRY SOTNIKOV
(rus) RUSLAN AKHMADEEV
(rus) ILGIZ AKHMETZIANOV
KAMAZ – MASTER 48h 23′ 21“ 00h 02′ 00“
2 501
(rus) ANTON SHIBALOV
(rus) DMITRII NIKITIN
(rus) IVAN TATARINOV
KAMAZ – MASTER 49h 02′ 59“ + 00h 39′ 38“
3 509
(rus) AIRAT MARDEEV
(rus) DMITRIY SVISTUNOV
(rus) AKHMET GALIAUTDINOV
KAMAZ – MASTER 49h 37′ 56“ + 01h 14′ 35“ 00h 02′ 00“
4 503
(cze) MARTIN MACIK
(cze) FRANTISEK TOMASEK
(cze) DAVID SVANDA
BIG SHOCK RACING 50h 09′ 12“ + 01h 45′ 51“ 00h 01′ 00“
5 504
(cze) ALES LOPRAIS
(cze) PETR POKORA
(are) KHALID ALKENDI
INSTAFOREX LOPRAIS PRAGA 50h 23′ 52“ + 02h 00′ 31“ 00h 03′ 00“
6 505
(blr) ALIAKSEI VISHNEUSKI
(blr) MAKSIM NOVIKAU
(blr) SIARHEI SACHUK
MAZ-SPORTAUTO 50h 39′ 53“ + 02h 16′ 32“ 00h 02′ 00“
7 500
(rus) ANDREY KARGINOV
(rus) ANDREY MOKEEV
(rus) IGOR LEONOV
KAMAZ – MASTER 51h 12′ 22“ + 02h 49′ 01“ 00h 25′ 00“
8 506
(nld) MARTIN VAN DEN BRINK
(nld) WOUTER DE GRAAFF
(cze) DANIEL KOZLOVSKY
MAMMOET RALLYSPORT 52h 46′ 42“ + 04h 23′ 21“ 00h 01′ 00“
9 517
(chl) IGNACIO CASALE
(chl) ALVARO LEON
(cze) DAVID HOFFMANN
TATRA BUGGYRA RACING 53h 51′ 11“ + 05h 27′ 50“
10 514
(cze) MARTIN SOLTYS
(cze) DAVID SCHOVANEK
(cze) TOM IKOLA
TATRA BUGGYRA RACING 53h 56′ 53“ + 05h 33′ 32“ 00h 04′ 00“

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery