Vesti

Dakar reli 2020: U zemlji gde je voda kao zlato, šampion F1 izgubio više od dva sata!

Druga etapa

Dakar reli
2.12KPregleda

Da, baš tako se može reći za čudesnu SAUDIJSKU ARABIJU, veliku zemlju na jugoistoku Azije, koja ima preko TRIDESET MILIONA stanovnika. To je područje sveta gde se leti beleže temperature vazduha i preko 50 stepeni, a pored nafte koja je osnov ekonomije, VODA predstavlja pravo ZLATO.

Jer SAUDIJSKA ARABIJA baš u vodi oskudeva. Još pre nekoliko godina eksperti su kazali da će SAUDIJSKA ARABIJA ostati bez vode, ne zbog klime već zarad lošeg rukovodjenja resursima.

Dakar reli

Učesnici prvog DAKAR RELIJA u ovom delu planete, a 42. od osnivanja, na vreme su obavešteni o svim karakteristikama predela koji se prostire duž CRVENOG MORA, o vodi, hrani ali i o OBIČAJIMA u toj zemlji.

Današnja druga etapa DAKARA 2020. prostire se od AL WAJHA do NEOMA. Dugačka je 393 km. i ima specijalni ispit od 367 kilometara. Najveću prepreku za sve u karavanu predstavljaju peščane dine i podloga u kojoj se svako može zaglaviti, probušiti gume i izgubiti dragoceno vreme.

Elitni vozači u svim kategorijama voze ekstremno brzo pa su padovi i prevrtanja sasvim izvesna pojava.

Dakar reli

Pad sa dva točka doživela je i trenutno najbolja motociklistkinja sveta. Fantastična svetska prvakinja i fabrički vozač austrijskog KTM, 32. godišnja Španjolka LAJA SANC, ali, nastavila je vožnju…

Negde na začelju pustinjske kolone nalazi se i  motociklista sa brojem 103.

Zovu ga BIG MEN, a reč je pogadjate o našem motokros šampionu GABORU SAGMAJSTERU. Poznati motociklista iz Subotice bori se sa peskom, dinama, kamenjem i navigacijom. Nije mu nimalo lako jer spada verovatno u najkorpulentnijeg takmičara DAKARA 2020.

Dakar reli

Uvek kada govorimo o GABORU SAGMAJSTERU moramo istaći da je on jedini iz SRBIJE koji je evo već 12. put na DAKARU i koji je uspeo da taj grandiozni maraton završi ČAK OSAM PUTA.

Bilo bi u najmanju ruku POŠTENO da se svi upitamo KAKO JE TO MOGUĆE… Do sada je van puteva, po užasnim terenima prevalio  PREKO STO HILJADA KILOMETARA!!!

Dakar reli

Medju akterima relija SAGMAJSTER je već odavno poznat i ceni se njegova odvažnost i sve što je postigao. Ali, izgleda da samo u SRBIJI to nije sličaj. Naš hrabri i neverovatno uporni šampion ima previše kritičara a to su sasvim sigurno osobe koje nikada ne bi ostvarile ni 10 % od učinka SAGMAJSTERA, osobe koje na motociklu ne bi prebacile ni Frušku goru.. Svi koji mu zameraju ( ima ih i u Subotici ) mogu već sledeće godine da se prijave za DAKAR broj 43, takodje u SAUDIJSKOJ ARABIJI…

Našem asu sa severa Vojvodine, našem MADJARU, GABORU SAGMAJSTERU, želimo maksimum sreće i nadamo se da će opet na cilju raširiti zastavu svoje zemlje – SRBIJE….Dok ovo pišemo GABOR je već nadomak cilja druge etape…..na začelju je…ali, biće bolje.

U klasi motociklista konkurencija je vrhunska. Današnji specijal je pripao nepoznatom vozaču iz BOCVANE, to je ROSS BRANCH, na motociklu KTM. U generalnom poretku su razlike medju rivalima male a sada je vodeći SANDERLEND, ispred KINTANILE i BENAVIDESA. Sjana LAIA SANC je zbog pada izgubila više od jednog sata.

Medju majstorima u nazovi automobilima, koji više liče na neka borbena vozila, specijal je dobio Južnoafrikanac DE VILIER sa „tojotom“, a u generalnom prva tri mesta zaizimaju Argentinac TERANOVA, SAJNC ( 4.43 min. ) i AL ATIJA ( 6.07 min. ).

Današnja etapa je bila prava mora za poznati tandem. FERNANDO ALONSO – MARK KOMA. Probušili su gumu i verovatno imali još više problema, jer su pomoć asistencije čekali više od dva i po sata. Verujemo da su bar vodu imali.

Pobednik jučerašnje etape, Litvanac ZALA, specijal je završio na 11.mestu. Iskusni PETERHANSEL je bio 13.

Sutra je na redu TREĆA ETAPE, NEOM – NEOM, dugačka 504 km. sa 427 km. specijalnog brzinskog ispita !

Izvor: Moj Svet Brzine / Đorđe Đenić

1 Komentar

  1. A jel’ ima kamiona na tom takmičenju? Ili je, u skladu sa EvRopskim vrijednostima, jeres objaviti rezultat, osim ako u nekoj od etapa pobijedi neko drugi osim rusa?

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery