Vesti

Dakar reli 2020: Tri koraka do cilja!

Još samo tri etape do kraja!

Dakar reli
1.96KPregleda

Simboličan naslov podseća da su do cilja 42. DAKAR RELIJA preostale još samo tri etape. Sve je praktično poznato. Potpuna neizvesnost je među vodećima u kategoriji automobila.

Dakar reli

Za kratak osvrt proteklih dešavanja opet smo zamolili starog prijatelja i najuspešnijeg motociklistu sa ovih širih prostora, danas 55. godišnjeg asa Slovenije, MIRANA STANOVNIKA…podsećamo, čoveka koji iza sebe ima čak 18 DAKARA i mnogo drugih motociklističkih priredbi sveta…

„Cilj je na vidiku iako i preostale tri etape nisu nimalo lagane. Eto, da ponovim, ovaj 42. DAKAR RELI je bez premca najbrži u istoriji istoimenog maratona. U kategoriji motociklista mislim da će pobediti sjajni Amerikanac RIKI BRABEK, na HONDI, i to će posle mnogo godina biti prekid dominacije trofejnog i moćnog KTM-a.

Medju automobilistima, tipujem na majstora iz KATARA, na izvanrednog NASERA AL ATIJU, kojeg interesuje samo pobeda i ništa više. To je čovek koji godinama postiže vrhunske rezultate u raznim RELI serijama…Bio je dva puta šampion WRC 2 kategorije, vozio je u klasi WRC 1, tri puta je pobedio na DAKAR reliju, sa „folksvagenom“, „minijem“ i prošle godine sa „tojotom“…naravno da je još sve neizvesno, jer i jedan probušeni pneumatik može sve da promeni, ali, mislim da će pobediti NASER. Kategorije sa kvadovima, bagi vozilima , pa čak i sa kamionima su nekako u drugom planu…a u tim klasama se već realno naslućuju pobednici..

Dakar reli

Upitali smo MIRANA STANOVNIKA i za učešće GABORA SAGMAJSTERA…

„GABOR SAGMAJSTER je moj dobar i stari prijatelj. On je kao što sam i ja bio – potpuni AMATER. Medju učesnicima DAKAR RELIJA samo su njih recimo 40 PROFI VOZAČI, a to znači da su pod ugovorom sa najjačim timovima i fabrikama. Vidite, KTM ima na ovom DAKARU bar DESET vozila takozvanih MOTOHOM, to jest kuća na točkovima, imaju najbolje mehaničare, najbolje delove, trenere, fizioterapeute, lekare. GABOR i ja smo svih ovih godina spavali na zemlji u mini šatorima, sami pripremali putnu knjigu i učili navigaciju.

GABOR se sa navigacijom odlično snalazio…neizmerno je uporan, ali, nerealno je da se od njega očekuje plasman u samom vrhu, gde su pomenuti fabrički vozači, mladji, jači a posle njih i bogati privatnici. Ja sam TRI puta bio na mestu broj 13 u generalnom plasmanu DAKAR RELIJA i taj je rezultat bio zaista MAGIČAN USPEH…a  neki novinari u Sloveniju su se i pored toga pitali…. ZAŠTO NIKADA NISAM POBEDIO…

GABORU želim od srca sve najbolje, to je veliki SPORTMEN i verujem da će uskoro početi da razmišlja o sportskoj penziji…postigao je PUNO i jedini je iz SRBIJE čak OSAM puta bio na cilju DAKARA“

Posle današnje 10. etape, sve je skoro poznato medju kamiondžijama, vozačima kvadova, bagi vozila a verovatno i medju motociklistima. Prava MRTVA TRKA i LOTO FINIŠ je pred nama u kategoriji automobilista. KARLOS SAJNC ima samo TRI MINUTA prednosti, u odnosu na AL ATIJU i 6.38 minuta zalihe u odnosu na PETERHANSELA….

Nađ GABOR SAGMAJSTER je sada na 95. mestu u generalnom poretku, a u klasi za koju je prijavljen i gde nema pomoći mehaničara SAGMAJSTER je u konkurenciji 37 vozača na startu, sada posle etape broj 9, na 24.mestu…Neka mu je SREĆNO i da opet udje u cilj sa zastavom SRBIJE.

Izvor: Moj Svet Brzine / Đorđe Đenić

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery