Vesti

Da li će Mazda uskoro konstruisati sportski automobil sa Vankel agregatom?

San koji možda nikada neće postati java

Mazda RX-Vision
1.95KPregleda

Kompanija Mazda zaista želi da konstruiše naslednika modela RX-8 koji će imati Vankel agregat. Međutim, zvaničnici kompanije smatraju da trenutno nije pravo vreme za takav automobil.

Mazda RX-Vision

Tokom jednog od nedavnih intrevjua, izvršni direktor kompanije Mazda, Akira Marumoto, je naveo: “Stalno razmišljamo o sportskom automobilu sa Vankel (rotacionim) agregatom. Nažalost, trenutno ne možemo konstruisati takav automobil”.

“Imamo koncept modele kao što su RX-Vision i Vision Coupe, i često nam postavljaju pitanja da li će ti modeli stići do serijske proizvodnje”, dodao je on. “Konstruisati vozilo sa Vankel motorom koji neće biti samo generator, već primarna pogonska opcija je san svih nas u Mazdi. Međutim, trenutno nismo u takvom poslovnom okruženju da bismo ovog trenutka mogli da započnemo razvoj i proizvodnju sportskog modela”.

Ideja o novom sportskom automobilu sa rotacionim motorom nije nova. Glasine o takvom modelu već neko vreme kruže u automobilskoj industriji. Međutim, san da ćemo videti jedan takav automobil nastavlja da živi. Iako se reči Marumotoa mogu protumačiti tako da se to neće uskoro desiti.  Prema tome, proći će još neko vreme pre nego što će se RX-9 (ili kako god da mu bude ime) pojaviti na tržištu.

Mazda je ranije objavila da bi konstrukcija performantnog Vankel agregata koji bi ispunjavao trenutne standarde emisije štetnih gasova bila izuzetno težak zadatak. Upravo je to jedan od razloga zbog kojih se odlaže i konstrukcija novog sportskog modela. Ona će se odlagati sve dok japanski proizvođač ne konstruiše tehnologiju koja bi se mogla smatrati revolucionarnom.

Mazda RX-Vision

Niko ne zna kada, i da li će se taj automobil uopšte pojaviti na tržištu. U međuvremenu, u Mazdi su fokusirani na povećanje prodaje na jednom od najvažnijih svetskih tržišta (SAD). Oni planiraju da na tom tržištu godišnje prodaju 400.000 automobila.

Napomena: Na fotografijama se nalazi koncept model Mazda RX-Vision

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery