AktuelnoEco GreenVesti

Broj stanica za punjenje elektromobila će uskoro nadmašiti broj benzinskih pumpi

2.32KPregleda

Broj stanica za punjenje električnih automobila u SAD će uskoro uhvatiti priključak a zatim nadmašiti broj individualnih benzinskih pumpi.

 

Trenutno ima između 110.000 i 150.000 benzinskih stanica, dok je broj individualnih punjača trenutno 110.000.

 

Broj benzinskih stanica preko „velike bare“ opada u poslednje dve decenije, dok povećana prodaja električnih vozila inicira širenje odgovarajuće infrastrukture. Trenutno na američkim putevima ima preko dva miliona elektromobila, u poređenju sa samo 16.000 od pre 10 godina.

 

Glavni izazov za električnu infrastrukturu će biti praćenje ubrzanog povećavanja broja električnih automobila u Americi. Prognoze kažu da će do 2030. u ovoj zemlji na putevima biti 30 miliona baterijski pogonjenih automobila, što u prevodu znači da će u narednih osam godina biti potrebno da se svaki dan postavi 478 punjača da bi se zadovoljili zahtevi vozača. Bajdenova administracija cilja na 500.000 stanica do isteka ove dekade.

 

U istraživanju se takođe ističe koje se savezne države najbolje kotiraju kada je reč o odnosu između stanica za punjenje i električnih automobila. U Severnoj Dakoti, Vajomingu i Zapadnoj Virdžiniji ćete imati najviše šansi da pronađete „prazan“ punjač, dok su najgori Nju Džersi, Havaji i Arizona. U potonje tri savene države ćete najverovatnije otkriti da su svi lokalni javni punjači zauzeti, što znači da ćete možda morati da sačekate ili pronađete način da napunite vaš EV kod kuće.

 

Šta je još vredno isticanja? Po izveštaju Američkog departmana za energiju, idealan odnos elektromobila po stanici za punjenje 40 priključaka nivoa 2 i 3,4 brzih DC punjača (DCFC) na 1.000 električnih automobila. DCFC punjač obično ima tri priključka.

 

Trenutno, postoji 41 punionica nivoa 2 i 5,7 DCFC priključaka na 1.000 električnih automobila, odnosno po 21 EV na svaki priključak. Poređenja radi, 2,514 automobila sa SUS motorima ide na jednu benzinsku stanicu.

 

Tradicionalni automobili su trenutno u prednosti u odnosu na električne kada je reč o prosečnoj autonomiji kretanja – 580 kilometara naspram 417. Vreme potrebno da se napune baterije elektromobila je mnogo duže nego punjenje rezervoara konvencionalnog vozila, tako da prvonavedeni mnogo više vremena provode na punjačima.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery