AktuelnoIAA Minhen 2021.

BMW i Vision Circular Concept – vizija budućnosti bavarske marke

1.51KPregleda

BMW-ov mališan s velikim aspiracijama.

 

Bavarci su za ovogodišnii IAA u Minhenu pripremili više vozila. Neke smo već videli, poput iX SUV-a i i4 limuzine, kao i novog iX5 Hydrogen koncepta. Međutim, među ovim elektromobilima i vodoničnim prototipovima, našao se jedan interesantan model pod imenom BMW i Vision Circular Concept.

 

 

Radi se o kompaktnom električnom četvorosedu, zamišljenom za godinu 2040. Fokus stavlja na održivost i luksuz, s dizajnom koji sadrži 100 odsto reciklažnih materijala, što čak uključuje i paket baterija.

 

 

U smislu stajlinga, i Vision Circular koncept zauzima jedinstven pristup dizajnerskom jeziku BMW-a. Naravno, čuveni „potpis“ u vidu „bubrega“ je i dalje prisutan, s tim što su farovi ugrađeni u bočne sekcije maske. Krov i vetrobransko staklo čine integralnu staklenu jedinicu, koja se pruža duž vozila. Dizajn točkova je kompatibilan s farovima i dizajnom prednje maske, s tankim paocima, dok zadnji deo usvaja sličan stil s LED svetlosnom trakom.

 

 

Enterijer koristi mešavinu jedinstvenih materijala i usvaja nešto što BMW naziva „novim tehnikama spajanja“. 3D štampa na armaturnoj tabli, primera radi, redukuje upotrebu lepka i kreira jedinstven dizajn iz jednog dela s ugrađenim kristalnim materijalima. Umesto tradicionalnog ekrana osetljivog na dodir na sredini armaturne table, informacioni displej je lociran iznad panela instrumentacije, na  dnu vetrobrana.

 

 

Četiri salonska sedišta unutar kabinskog prostora su takođe posebna. BMW je ove kadice u boji lavande kreirao uz upotrebu reciklirane plastike. Čak i volan je napravljen uz pomoć 3D štampe, uz upotrebu specijalnog drvenog praha.

 

 

Naravno, BMW i Vision Circular neće ući u serijsku proizvodnju, bar ne u dogledno vreme, ali ćemo možda 2040. imati prilike da vidimo nešto slično. Ipak, neke od jedinstvenih tehnika recikliranja će sigurno pronaći svoje mesto u budućim modelima bavarske marke.

 

Vrele Gume

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery