AktuelnoPredstavljamo

BMW Concept XM: prethodnica perjanice koja će izazvati kontroverzu (VIDEO i GALERIJA)

1.68KPregleda

Godine 1978., BMW je debitovao s prvim M modelom, M1. To je takođe bio prvi automobil bavarske marke sa središnje pozicioniranim motorom.

 

BMW M1

 

Radilo se o 3,5-litarskom rednom „šestaku“, koji je za to vreme raspolagao respektabilnom snagom od 274 konja i 329 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Više od 40 godina kasnije, BMW debituje s tek drugim samostalnim M modelom, Conceptom XM.

 

 

Mada su Concept XM i M1 tehnički „rođaci“, u suštini ne mogu biti različitiji. XM je SUV povišenog klirensa, pogonjen V8 motorom u „plug-in“ hibridnoj postavci, s „masivnih“ 750 ks i 1.000 Nm na raspolaganju. Ono što je još bolje, ovaj moćni koncept je prethodnica serijske verzije, koja treba da debituje 2022., verovatno za modelnu 2023. godinu.

 

 

XM teoretski može da pređe 48 kilometara na čisto električni ogon, uz pomoć novorazvijenog M Hybrid pogonskog sistema. BMW ne detaljiše po pitanju specifikacija vezanih za radnu zapreminu motora, veličinu baterije i ubrzanje, ali pretpostavljamo da sprint do „stotke“ obavlja za ispod četiri sekunde.

 

 

U smislu stajlinga, Concept XM izgleda drugačije u odnosu na bilo koji drugi BMW koji smo videli do sada. Karakterišu ga hipertrofirane „nozdrve“ koje predstavljaju masku hladnjaka, oivičene svetlosnim okvirom, što pruža poseban efekat noću, dok se tanki LED farovi razdvajaju u dva modula s obe strane.

 

 

Naplaci s 14 paoka su gigantski, razmere 23 cola, najveći do sada na jednom BMW-u, dok kvartet trouglastih završetaka izduvih cevi poravnava zadnji odbojnik. Ultratanka LED svetla se pružaju od ivice prljažnika do zadnjih lukova točkova, dok zadnju staklenu površinu krasi jedinstven klinast dizajn, koji poseduje dva BMW „propelera“ s obe strane stakla, što je suptilno evociranje na rešenje kod originalnog M1.

 

 

Unutrašnjost XM je polarizujuća baš kao i spoljašnjost, ali je definitivno prijatnija oku. Kokpit je orijentisan ka vozaču i kombinuje smeđu kožu klasičnog izgleda s bakarnim i akcentima od ugljeničnih vlakana, što zaista kreira jedinstven prostor.  Najnovija verzija iDrive 8 ukrašava armaturnu tablu s masivnim zakrivljenim interfejsom, koji izgleda bolje nego ikada ranije.

 

 

Drugi red sedišta kreira pravi salonski ambijent za dvoje putnika pozadi, s akvamarin somotskim sedištima s dijamantskim šavovima. Da, dobro ste pročitali – somot. Povrh toga, „nebo“ krasi jedinstvena trodimenzionalna struktura koja je u potpunosti osvetljena, proizvodeći pravi „lajt šou“ u kombinaciji s ambijentalnim LED osvetljenjem koje emituje tri BMW M boje.

 

 

BMW Concept XM je za sada samo koncept, ali ćemo u neko doba naredne godine videti i serijski model. Cenovnik naravno još uvek nije poznat, ali jedno je sigurno, a to je da ovaj automobil neće biti jeftin. Očekujemo start od nekih 150.000 evra.

 

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery