AktuelnoPRVesti

Dobra godina za Hellenic Petroleum

1.21KPregleda

HELLENIC PETROLEUM udvostručio poslovne rezultate

 

HELLENIC PETROLEUM je objavio svoje konsolidovane finansijske rezultate za treći kvartal 2021. godine, sa EBITDA-om od 125 miliona evra, što je povećanje od 90% u odnosu na treći kvartal 2020. godine  i 58% u poređenju sa drugim kvartalom 2021. godine, uz odgovarajući neto prihod od 39 miliona evra.

 

Isto tako, neto prihod za prvih devet meseci u 2021. iznosio je 258 miliona evra, što je više od 600 miliona evra u poređenju sa prošlom godinom.

 

Ovi rezultati ostvareni su zahvaljujući oporavku potražnje za naftom na svim ključnim tržištima, kao i poboljšanim referentnim maržama prerade, nakon što je marža bila na istorijski najnižim nivoima u prethodnom periodu. Pozitivan uticaj imali su takođe i izuzetan operativni rezultat u preradi i prodaji, kako u Grčkoj, tako i na međunarodnom nivou, kao i prvi rezultati iz programa strateške transformacije. Međutim, pored tih pozitivnih pomaka, povećanje troškova električne energije, kao i povećanje cena za emisiju CO2, postavili su izazove za industriju u Grčkoj kao i na međunarodnom nivou.

 

Rezultati Petrohemijske industrije  su nastavili da se poboljšavaju, jer potražnja za ovim proizvodima premašuje trenutnu ponudu. Na tržištu Grčke i u inostranstvu, gde se već dve godine sprovodi plan proširenja i nadogradnje maloprodajne mreže, prodaja i profitabilnost su bili veći.

 

Povezane kompanije u sektoru energetike i gasa prijavile su još jednom poboljšanja učinka, uglavnom zbog veće potražnje za električnom energijom.

 

Finansijski rezultati prijavljeni u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (MSFI) su dodatno poboljšani, usled kontinuiranog povećanja cena sirove nafte i cene proizvoda, sa prijavljenom EBITDA-om za prvih devet meseci u 2021. od 531 miliona evra i neto prihoda od 258 miliona evra.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery