AktuelnoVesti

Bela boja najbezbednija, žuta najrizičnija

2.41KPregleda

Istraživanje otkriva koje boje automobila se najčešće nalaze u saobraćajnim nesrećama

 

 

Iako većina ljudi smatra da je upadanje u saobraćajnu nesreću stvar loše sreće, najnovija istraživanja kompanije za automobilske podatke carVertical dokazuju suprotno

 

 

Očigledno je da su neke boje vozila sklonije učešću u saobraćajnim incidentima od drugih. Budući da postoji veza između izbora boje automobila i vozačkih navika, ovo istraživanje otkriva koje boje su najsigurnije.

 

 

 

 

Braon i žuti automobili češće završavaju u saobraćajnim nesrećama

 

 

Izbor boje automobila utiče na lični ukus, dostupnost, cenu i trendove na tržištu. Međutim, većina vozača preferira neutralne boje poput sive, koje manje gube na vrednosti od svetlih boja.

 

 

 

 

Od svih vozila na putu, braon (51%) je najčešće oštećen. Iako vozači braon automobila preferiraju pouzdanost, luksuz i udobnost, to ih ne štiti od učešća u saobraćajnim nesrećama.

 

 

 

Vozači koji biraju žute automobile žele da budu u centru pažnje. Budući da su puni energije, možda previše pritiskaju papučicu gasa – 50,6% svih žutih vozila proverenih na carVertical imaju zabeležene evidencije o oštećenjima. Crvena boja je tik iza – 49,8%. 

 

 

 

 

Žuta i crvena često se koriste na sportskim automobilima, što ukazuje da vlasnici tih automobila vole brzinu i rizik.

 

 

Nema direktnog odnosa između boje automobila i istorijske stope oštećenja ili prosečne snage motora. Možemo pretpostaviti da su svi ovi automobili sa najvišim istorijskim stopama nesreća često birani od strane vozača koji žele da se istaknu iz mase. Možda mogu preuzeti malo više rizika u svakodnevnim vožnjama„, objašnjava Matas Buzelis, stručnjak za automobile u carVertical-u.

 

Kako svetle boje povećavaju sigurnost automobila?

 

Vozači sa svetlim automobilima često se percipiraju kao ekscentrični. Međutim, svetle boje se takođe smatraju bezbednijim, budući da su takvi automobili vidljiviji u lošim vremenskim uslovima ili pri niskom osvetljenju.

 

 

 

 

Beli automobili se ističu u odnosu na svoju okolinu, što olakšava pešacima i drugim vozačima da ih primete. Potpuno je drugačija situacija sa sivim ili crnim vozilima koja mogu biti teško uočljiva tokom kišnog dana.

 

 

Svetliji automobili takođe su lakši za primetiti noću, čime se poboljšava sigurnost njihovih vlasnika. Iako narandžasta nije najčešća boja na tržištu polovnih vozila, stručnjaci za automobile je smatraju dobrim izborom za one koji žele da budu primećeni na putu.

 

 

 

Prema istraživanju carVertical-a, siva (44,7%) i bela (44,5%) su najsigurnije boje, što znači da se ređe upuštaju u nesreće. Iako statistike o nesrećama zavise od mnogo faktora, kao što su uslovi na putu i gustina saobraćaja, odabir određenih boja može pomoći vozačima da ostanu sigurniji.

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery