AktuelnoVesti

AutoCorona zaustavlja Renault, Nissan, Hondu, GM

3.28KPregleda

Proizvođači gube 6 miliona evra dnevno zbog zatvorenih fabrika u Kini


Kako smo najavili pre desetak dana, „paraliza“ svetske automobilske industrije zbog Korona virusa dobija na zamahu. Za sada nisu još uvek ugroženi vitalni organi, ali industrijski virus koji možemo nazvati AutoCorona napreduje.

Naime, vanredna situacija u Kini, posebno zatvaranje fabrika u gradu Vuhan (do 11. marta najranije) ostavilo je veliki broj fabrika za proizvodnju automobila bez pojedinih komponeneti.


Tome svemu treba dodati i činjenicu da se u Vuhanu nalazi i nekoliko velikih fabrika automobila koje su prošle godine proizveli preko 1.8 miliona vozila uz obrt od 57 milijardi dolara.
Ovakva situacija je već sada globalno procenjena bar što se štete tiče.


Renault, Nissan, GM i Honda trenutno zbog AutoCorone odnosno nedostatka komponenti gube oko 6 miliona evra dnevno.


Drugi, još veći problem leži u periodu kada fabrike u Vuhanu počnu sa radom, jer se zbog virusa zaustavila kompletna transportna i logistička mreža za dopremu delova.

Uspostavljanje reorganizacije u ovom sektoru može potrajati i do mesec dana.


Za sada se proizvođači oslanjanju na lagere delova, međutim u današnje tehnološko doba obrta kapitala oni su minimalni i pokrivaju svega par dana proizvodnje.

Malo stariji čitaoci sećaju se doba kada je u pogonima Zastave Automobila u Kragujevcu bilo i po nekoliko hiljada nekompletiranih Zastava 101 i Yuga, zbog nedostataka pojedinih delova, pa takav scenario možemo očekivati ubrzo kod svih proizvođača.


Istorija se ponavlja, ili bolje rečeno „zmaj udara najjače repom“!

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery