970_250_eko
Sajam automobila u Ženevi

Audi Q4 e-Tron koncept – premijera!

Novi koncept električnog SUV-a

Audi Q4 e-Tron
953Pregleda

Audi Q4 e-Tron je koncept SUV modela koji je premijerno predstavljen danas sa ženevskom sajmu automobila. On deli svoje dizajnerske crte sa drugim „e-tron“ modelima proizvođača iz Ingloštata, a opet ima neke svoje jedinstvene karakteristike.

Audi Q4 e-Tron

Spoljašnji dizajn

Na prednjem delu koncept modela Q4 e-Tron ističe se velika „lažna“ maska (grill) i nekoliko „oštrih“ usisinika za vazduh. Tu je i „e-tron“ značka na donjem delu branika. Farovi su uski i nisu agresivno dizajnirani kao na drugi Audijevim modelima, kao npr. na modelu Q8.

Audi Q4 e-Tron

S obzirom da je Q4 e-Tron samo koncept, on je postavljen na ogromnim točkvoima koji gotovo sigurno neće zaživeti u serijskoj proizvodnji. Na njegovom zadnjem delu se ističu svetlosne jedinice povezane LED svetlosnom linijom koja se prostire celom širinom automobila. Tu je još jedna „e-tron“ oznaka postavljena iznad zanimljivog difuzora.

Interesantno je što Q4 e-Tron ne prati stope nedavno predstaveljnog e-Tron SUV modela koji ima kamere umesto tradicionalnih bočnih retrovizora.

Mehanizacija

Srce modela Audi Q4 e-Tron su par elektoromotora koji ukupno razvijaju 301 konjsku snagu (225 kW). Od toga, 150 kW (201 KS) i 310 Nm razvija zadnji elektromotor, a prednji razvija 75 kW (100 KS) i 150 Nm obrtnog momenta.

Kao što verovatno i pretpostavljate, ovo vozilo ima Quattro pogon na svim točkovima. Zahvaljujući elektromotorima on iz mesta do 100 km/h ubrzava za 6,3 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 180 km/h.

Međutim, ono što je daleko impresivnije od performansi modela Q4 e-Tron jeste njegov domet (rejndž). Naime, ovaj model poseduje bateriju kapaciteta 82 kWh, te sa jednim punjenjem može da pređe i do 450 kilometara po WLTP ciklusu. Baterija se do 80 procenata može napuniti za samo 30 minuta.

Enterijer

Predstavnici kompanije Audi navode da Q4 e-Tron koncept ima međuosovinsko rastojanje od 2,77 metara, te da zbog toga ima i više nego dovoljno prostora u kabini.   

Kada već pominjemo kabinu da navedemo da ovaj model poseduje najnoviji „Virtual Cockpit“ i ekran veličine 12,3 inča. Preko njega se pristupa svim infotejnment funkcijama i funkcijama vozila.

Audi Q4 e-Tron do serijske proivodnje stiže krajem 2020. godine. Biće on peti električni model kompanije Audi. Iako će serijski model izgledati malo dugačije, te promene će biti minimalne.

Audi Q4 e-Tron

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery