Sajam automobila u Ženevi

Nissan predstavio svoj potpuno novi koncept koji nosi oznaku IMQ!

Uvod u novi dizajnerski pravac

Nissan IMQ
1.76KPregleda

Nissan je na Sajmu automobila u Ženevi predstavio svoj novi IMQ koncept model. Reč je o konceptu koji predstavlja neku vrstu uvoda u sledeću generaciju krosover modela ovog brenda.

Nissan IMQ

Nissan IMQ  spaja japansku tradiciju sa takozvanom, HC tehnologijom (eng. human-centric – orijentisana ka ljudima). Naravno, ovaj model je potpuno električan.  

Srce modela IMQ je sledeća generacije Nissan-ovog e-POWER sistema čiji je glavni deo elektromotor koji razvija 250 kW (348 konjskih snaga) i 700 Nm obrtnog momenta.

Ova snaga se prenosi na novi pogon na svim točkovima. Upravo iz tog razloga bi ovaj koncept, bar na papiru, trebalo da bude i te kako sposoban za off-road aktivnosti. Posebno na snegu, navode iz kompanije Nissan.

Nissan IMQ

Čist, minimalistički dizajn

Na osnovu njegovih dimenzija (4.558 mm dužina, 1.560 mm visina i 1.940 mm širina), IMQ se može svrstati u segment C krosovera u Evropi. Njegov dizajn je priločno odvažan i prati novi dizajnerski pravac kompanije Nissan. Značka je integrisana u nešto suprilniju „V-Motion“ masku koja se spaja sa farovima i branikom.

Vidimo i da je koncept opremljen masivnim felnama veličine 22 cola i Bridgestone Connect pneumaticima. Vrata se otvaraju suprotno jedna od drugih i otkrivaju nam futurističku kabinu sa individualnim sedištima.

Enterijer

Enterijer je izrađen u futurističkom maniru. Ističe se komandna tabla kojom dominira ekran od 840 mm umesto instrument table. Tu je i još jedan manji ekran smešten iznad cetralne konzole.  

Potpredsednik dizajna kompanije Nissan, Alfonso Albaisa, je naveo da je IMQ „model koji naizgled spaja enterijer i spoljašnji dizajn“.

On poseduje i Omni-Sensing tehnologiju koja prikuplja informacije iz svrta i prenosi ih vozaču i suvozaču. Na taj način oni mogu videti i u „mrtvim uglovima“, saznati o saobraćajnim gužvama i slično.

Na kraju, tu je i tehnologija autonomne vožnje sa ProPILOT sistemom koji koristi napredne senzore, radare i kamere da posmatra svet oko sebe.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery