AktuelnoPRVesti

Air France i KLM u borbi protiv CO2

935Pregleda

Air France i KLM pokreću program za smanjenje emisije ugljen-dioksida

 

Avio-grupa Air France-KLM pokreće inovativni program koji će omogućiti kompanijama da se aktivno uključe u razvoj održivog avio-goriva koje će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za čak 85%.

 

Razvoj održivijeg vazdušnog saobraćaja ostaje jedno od ključnih pitanja avio-industrije čak i u doba pandemije, kada su mnoge kompanije uzdrmane zabranama putovanja. Avio-kompanije Air France i KLM nastavljaju sa razvojem održivog avio-goriva i pozivaju kompanije da se uključe u borbu za smanjenje emisije ugljen-dioksida. Naime, firme koje putuju Air France-om i KLM-om moći će da izračunaju emisiju ugljen-dioksida koja je nastala tokom njihovih letova i da neutrališu svoj karbonski otisak. Konkretno, da izaberu kolika će sredstva da odvoje za Air France-KLM program održivog avio-goriva. Sva sredstva prikupljena na ovaj način biće iskorišćena za proizvodnju i upotrebu novog biogoriva.

 

Air France-KLM

 

Održivo avio-gorivo koje razvija ova avio-grupa pravi se od otpadnih ulja, otpada i drvnih ostataka. Može se dodati običnom gorivu bez ikakvih modifikacija motora. Ovo gorivo se razlikuje od običnog biogoriva, jer se princip održivosti primenjuje i u samoj proizvodnji. Tačnije, njegova proizvodnja ne dovodi do krčenja šuma ili smanjenja proizvodnje hrane. Upotreba alternativnih goriva u avio-saobraćaju nije novina. Air France i KLM su 2011. bile među prvima na čijim letovima su korišćena nekonvencionalna goriva. Prošlog meseca, Air France KLM Martinair Cargo postala prva avio-kompanija koja je pokrenula program upotrebe održivog biogoriva u kargo saobraćaju.

 

 

 

Namenska sredstva

Danas je glavni izazov izgraditi industriju održivog goriva kako bi ono moglo da se nađe u masovnoj upotrebi. Sredstava koja se prikupe biće posvećena upravo tom cilju, koji je ključni korak u ekološkoj tranziciji avio-prevoza. Zbog manjka sirovina i skupe prozivodnje održivo avio-gorivo je i dalje triput skuplje od običnog. Ipak, daljim razvojem industruje njegova cena bi mogla da padne. Upotrebom održivog goriva emisija ugljen-dioksida se smanjuje za više od 85% u odnosu na uobičajeno avio-gorivo.

 

„Air France i KLM već godinama rade na smanjenju svog štetnog uticaja na prirodu“, rekao je Anri de Perlong, izvršni potpredsednik prodaje u grupaciji Air France-KLM. „Pokretanje korporativnog programa razvoja održivog avio-goriva je još jedan dokaz naše snažne posvećenosti koja donosi konkretne rezultate. Kroz donacije, kompanije koje lete sa nama postaće partneri u energetskim promenama ka sve više ekološki odgovornom načinu putovanja.“

 

Grupacija Air France-KLM je 2019. godine ocenjena kao avio-kompaniju sa najvišim indeksom održivog razvoja prema kompaniji Dow Jones, koja se bavi analizom poslovanja međunardonih grupacija.

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery