AktuelnoVesti

Acer pokrenuo tužbu protiv Volkswagen grupacije zbog navodnog kršenja prava na patent

3.43KPregleda

Aktuelna nestašica čipova, koja utiče na dešavanja u automobilskoj industriji, dobar je podsetnik na to do koje mere su današnja vozila zavisna od digitalne tehnologije.

 

Novi automobili „napakovani“ su senzorima, displejima, modemima i mnogim drugim sistemima, s tim što dobar deo te tehnologije dolazi izvan automobilske industrije. VW grupacija je dobila licencu za 2G i 3G tehnologiju od Acera, tajvanskog proizvođača kompjutera. Međutim, Acer je u međuvremenu pokrenuo tuižbu protiv nemačkog konglomerata, optužujući ga za kršenje prava na korišćenje nekih drugih patenata.

 

Acer u svojoj tužbi, podnetoj u američkoj saveznoj državi Virdžinija, kaže da je VW grupa instalirala 4G čipove u nekoliko modela. Navodno, nemačka kompanija nema dozvolu za tako nešto.

 

U žalbi se navodi da je sporna tehnologija koju VW nije imao pravo da koristi, pronašla svoje mesto u električnom ID.4, Atlasu, Golfu, Tiguanu, kao i mnogim drugim modelima.

 

VW grupacija je saopštila da proučava tužbu pre nego što odluči koje će korake dalje preduzeti. Međutim, kompanija je takođe izjavila da su optužbe neosnovane, tako da će „braniti svoju poziciju“. Ovog leta nemački konglomerat je potpisao licencni ugovor s Huaweijem za 4G tehnologiju, dok Acerove optužbe datiraju od pre dve godine. Volkswagen je najavio svoj Car-Net servis s 4G konektivnošću 2019.

 

Parnice ovog tipa ćemo verovatno viđati često u godinama koje su pred nama, jer proizvođači automobila potražuju licence od različitih tehnoloških snabdevača. „Greške u koracima“ i nerazumevanja će se dešavati, što bi proizvođače automobila moglo da košta u perspektivi. U oktobru, General Motors, Toyota i Honda su bili na meti tužbi zbog kršenja prava na korišćenje patenta, vezano za mobilnu tehnologiju. Eventualan uspeh Acerovog slučaja, mogao bi da dovede lavine tužbi protiv proizvođača automobila u okviru borbe za prava na intelektualnu svojinu.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery